Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze audio & hifi specialist

Muziekliefhebbers hechten veel waarde aan een goede geluidskwaliteit. Wanneer u een nieuwe plaat opzet, wilt u toch direct de beste geluidskwaliteit? Daarom geven we u hier een aantal tips waar u op moet letten bij het aanschaffen van audio en hifi.

Tip 1: Neem de tijd voor de aanschaf van een nieuw geluidssysteem.

Tip 2: Kijk niet naar het formaat van de speaker

Tip 3: 1-weg, 2-weg of 3-weg systeem

Tip 4: Impedantie

Tip 5: Versterkervermogen

Tip 6: Welke audio kabel moet u kopen voor een optimaal geluid?

 

Tip 1: Neem de tijd voor de aanschaf van een nieuw geluidssysteem.

Fabrikanten van Hifi-luidsprekers beweren altijd dat ze het oorspronkelijke geluid van een opname het beste benaderen. Toch kunnen zelfs de duurste speakers een ‘slecht’ resultaat geven wanneer ze niet gecombineerd worden met de juiste versterker. Kom daarom naar één van onze winkels, waar u alle combinaties kunt vergelijken. Onze winkels hebben systemen waarmee u eenvoudig kunt switchen tussen versterkers en speakers. Ook beschikken wij over Spotify of YouTube, waarmee wij uw favoriete muziek kunnen laten afspelen op de speakers. Neem rustig de tijd voor deze belangrijke keuze! Als u het makkelijker vindt kunt u ook een afspraak maken met onze specialist.

Tip 2: Kijk niet naar het formaat van de speaker

Veel mensen laten zich leiden door het formaat van de luidsprekers, maar grote speakers zijn niet per definitie beter dan de kleinere modellen. Wel kunnen ze in theorie lage tonen beter weergeven – een kleine klankkast kan lage tonen moeilijk luid genoeg reproduceren. Kleine speakers daarentegen hebben vaak een zuiverder stereobeeld. Denk goed na wat u belangrijk vindt!

Tip 3: 1-weg, 2-weg of 3-weg systeem

De meeste fabrikanten kiezen ervoor om lage en hoge tonen met een aparte speaker weer te geven: het 2-wegsysteem. De kleine speaker is voor hoge tonen, en de grote speaker is voor lage tonen. Maar de overgang van lage tonen en hoge tonen ligt precies in het gebied waar wij mensen heel gevoelig zijn voor geluid en vervorming. Dat zijn de middentonen, het gebied van de stemmen. Een 3-wegsysteem lost dat op. Overigens wordt de 2 of 3-weg niet bepaald door het aantal speakers in een kast maar door het aantal filters dat het geluid splitst.

Sommige minisetjes en speakerdocks knagen aan het ideaal door maar een speaker of meerdere speakers in één kast te gebruiken.

Tip 4: Impedantie

De impedantie geeft de 'weerstand' van de luidspreker aan. Standaard is die 8 ohm wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Wanneer u een extra set 8 ohm luidsprekers aansluit, betekent dat een belasting van 4 ohm op de versterker. Controleer bij het aansluiten van extra speakers of de versterker de halvering van de impedantie aan kan.

Tip 5: Versterkervermogen

Gaat u een homecinema-set kopen, staar u dan niet blind het vermogen van de versterker. In het algemeen geldt wel "Veel vermogen is goed, veel meer vermogen is beter". 100 Watt per kanaal is in de meeste gevallen meer dan voldoende.

Als een versterker niet krachtig genoeg is, dus niet luid genoeg kan spelen, dan is een veel sterkere versterker nodig om een verschil te maken. Denk dan minstens aan een verdubbeling van het vermogen. 120 Watt ten opzichte van 100 Watt is geen groot verschil.

Het benodigd vermogen hangt af van de efficiëntie van de speaker. Met een extreem efficiënte speaker is 1 watt al voldoende.

Tip 6: Welke audio kabel moet u kopen voor een optimaal geluid?

Een audio kabel kopen, het klinkt als iets dat zonder problemen gedaan moet kunnen worden. Dat is dan ook meestal wel het geval, maar toch is het belangrijk om even stil te staan bij de keuzes die u heeft wanneer het op audio kabels aankomt. Op het gebied van audio kabels zijn er namelijk een aantal alternatieven mogelijk. Het is hierbij voornamelijk van belang om na te denken over de manier waarop u muziek wilt gaan luisteren of films wilt kijken. Vervolgens kunt u de verschillende kabels met elkaar gaan vergelijken en op die manier tot een keuze komen.

Analoog of digitaal

De eerste keuze die u dient te maken is die tussen een analoog en een digitaal signaal. We kennen natuurlijk allemaal de analoge verbindingen (rood/witte tulp stekkers, ook wel interlink genaamd) die we al sinds jaar en dag gebruiken om bijvoorbeeld een (CD/DVD/Blu-ray) speler aan te sluiten op de versterker of receiver. De analoge verbindingen hebben het altijd fantastisch gedaan, maar met de komst van digitale mogelijkheden zijn er een aantal mensen overgestapt.

Toch is het niet zomaar gezegd dat een digitaal signaal standaard zal leiden tot een betere kwaliteit en daarnaast is het natuurlijk ook niet altijd mogelijk om hier gebruik van te maken. Wanneer de speler alleen ondersteuning biedt voor analoge kabels heb u in principe geen keuze. Aan de andere kant zijn er voldoende apparaten beschikbaar die deze keuze wel bieden en waarbij u dus zelf een afweging dient te maken. In dat geval kiezen veel mensen vaak voor een digitale kabel zoals de digitaal coaxiale kabel. Wanneer u kiest voor een digitale optische (toslink) kabel wordt er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van elektrische signalen, maar worden deze optisch verzonden. Het voordeel is dat deze signalen daardoor niet langer gevoelig zijn voor elektromagnetische storingen en de kwaliteit van het geluid beter zal blijven.

Lengte

Wanneer u een keuze hebt gemaakt tussen een digitale of een analoge kabel is het natuurlijk van belang om de juiste lengte te gaan kiezen. De lengte is van een aantal factoren afhankelijk en biedt voor- en nadelen. Een langere audio kabel kiezen klinkt in eerste instantie voor veel mensen namelijk erg interessant, omdat ze op die manier de mogelijkheid hebben om een langere afstand te overbruggen. Aan de andere kant brengt een langere kabel ook al snel een nadeel met zich mee dat de meeste mensen zich na even nadenken wel voor zullen kunnen stellen. Wanneer de kabel langer is dient het signaal namelijk over een langere afstand te worden verzonden en zal de kwaliteit over het algemeen sneller afnemen. Dit komt door het feit dat er onderweg allerlei storingen plaats kunnen vinden, waardoor het signaal afneemt in kwaliteit. Het is daarom over het algemeen verstandig om de lengte van de kabel zo kort mogelijk te kiezen. Uiteraard is het hierbij wel van belang om een audio kabel te kiezen die lang genoeg is om de gewenste apparaten met elkaar te verbinden. De combinatie van deze twee factoren zal leiden tot de meest ideale lengte van de kabel, waardoor de kwaliteit zo goed mogelijk blijft.

Bescherming

Een kabel is vooral op het punt van de aansluiting van de connector over het algemeen zeer kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om een kabel te kiezen waarbij de aansluiting op een nette manier verzorgd is en de kans op het verlies van kwaliteit daarmee zo klein mogelijk is. Een vergulde aansluiting valt daarnaast aan te bevelen, omdat dit er voor zal zorgen dat de koperen aansluiting zelf in ieder geval niet zal gaan roesten. Een koperen verbinding is namelijk prima in staat om het signaal op een uitstekende manier door te geven, mits deze maar goed wordt afgeschermd en niet aan slijtage onderhevig zal zijn. Zolang dit het geval is bieden de vergulde koperen aansluitingen de perfecte combinatie van goede materialen en lage kosten.

Optisch of coaxiaal

Wanneer u kiest voor een digitale verbinding is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop het signaal verzonden zal gaan worden. In principe kunu u kiezen tussen een coaxiale en een optische verbinding. Beiden zijn in staat om het digitale signaal op een uitstekende manier te versturen en het verschil tussen deze twee optie is dan ook klein. Uiteraard is het wel van belang dat het apparaat dat u graag aan wilt sluiten dan ook over de beide aansluitingen beschikt. Is dit niet het geval, dan is de keus natuurlijk snel gemaakt. De optische kabel maakt gebruik van een andere techniek wanneer we kijken naar de manier waarop de gegevens worden verzonden. Dit gebeurt aan de hand van LED signalen en niet door middel van elektrische signalen, waardoor elektromagnetische storingen geen kans hebben. Aan de andere kant heeft de coaxiale kabel ook een reputatie hoog te houden en zorgt de isolatie over het algemeen voor een goede bescherming. Kortom, het zal elkaar weinig ontlopen en de audio kwaliteit is voor beide opties hoog.