Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze specialist inbouw koelkasten

Koelkasten kunt u in inbouw- en vrijstaande varianten kopen. Een inbouwkoelkast koop je vaak in combinatie met een keuken. Hij wordt netjes achter een meubelpaneel weggewerkt zodat de koelkast een geheel vormt met de rest van de keuken. Omdat de ombouw van een inbouwkoelkast en het meubelpaneel precies worden aangepast op de koelkast, is het bij het vervangen van een inbouwkoelkast lastiger om een model te vinden dat goed past. Om u hierbij te helpen hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet die het makkelijker maken een keuze te maken voor de juiste inbouw koelkast.

TIP 1: Welk type koelkast heeft u nodig?

TIP 2: Zorg dat u de juiste nismaten weet.

TIP 3: Welk deursysteem heeft u nodig?

TIP 4: Energieverbruik koelkast

TIP 5: Vervoer en plaatsing

 

 

TIP 1: Welk type koelkast heeft u nodig?

Indien het apparaat gewoon onder een werkblad geschoven wordt, kies dan voor een “onderbouw” koelkast/diepvriezer. Dit soort koelkasten is maximaal 82 cm hoog en heeft een ventilatierooster vooraan in de sokkel van het toestel.

Wenst u uw koelkast of diepvriezer in te bouwen in een keukenkast, zodat hij past bij de rest van uw keukenmeubels? Kies dan voor een inbouwkoelkast. Aangezien vrijstaande koelkasten voorzien zijn van een ventilatiesysteem achteraan, kunnen ze niet correct werken als ze ingebouwd worden in een keukenkast. De inbouwkoelkast of inbouwdiepvriezer daarentegen heeft een specifiek ventilatiesysteem: de lucht komt onderaan het toestel binnen en verlaat het toestel bovenaan. Het is dus raadzaam ruimte vrij te laten boven het toestel voor de luchtcirculatie. Het toestel wordt afgewerkt met een meubeldeur, identiek aan uw keuken, d.m.v. een speciaal bevestigingssysteem waaraan een meubeldeur tot 22 mm dik kan bevestigd worden.


Let op! Er kan nooit een vrijstaande koelkast in een inbouw nis worden geplaatst. Deze wordt te warm omdat hij de warmte niet kwijt kan. Hierdoor gaat de koelkast condenseren en kan hij stuk gaan.

TIP 2: Zorg dat u de juiste nismaten weet

Onder de nismaat wordt verstaan de afmetingen van de ruimte waar de inbouwkoelkast in wordt geplaatst. Niet elke keukenleverancier of elke koelkastenleverancier hanteert dezelfde nismaten. Daaorm kan het voorkomen dat bij vervanging van uw oude apparaat er maar weinig modellen in de nismaat passen.

De afmetingen worden uitgedrukt in hoogte x breedte x diepte. Met deze afmetingen kunt u het geschikte toestel kiezen. Bent u niet zeker van de afmetingen? Neem contact met ons op om een afspraak te maken. Onze inbouwspecialist komt deze binnen onze regio dan gratis bij u inmeten.

De hoogte van de nismaat mag variëren. Dit komt omdat een inbouwkoelkast verstelbare pootjes aan de onderkant heeft. Deze zijn zo'n 5 - 7 centimeter in of uit te draaien. Zo kunt u de koelkast perfect sluitend maken ten opzichte van de nismaat.

Nismaten

TIP 3: Welk deursysteem heeft u nodig?

Kies de scharnierrichting van de koelkast/diepvriezer die past bij uw keukenopstelling. Geef bij uw bestelling aan welke deuropening u wenst (van rechts naar links of van links naar rechts). Onze inbouwspecialisten passen de deurrichting gratis aan en uw inbouwtoestel is bij levering klaar voor gebruik!

Er bestaan 2 verschillende bevestigingssystemen voor inbouwkoelkasten en –diepvriezers: het sleepdeursysteem en het deur-op-deursysteem.

Sleepdeursysteem

Bij het sleepdeursysteem glijdt de koelkastdeur bij het openen en sluiten via een geleider op de deur van de keukenkast. Het merendeel van de inbouwkoelkasten is uitgerust met dit systeem. De koelkastdeur wordt niet gehinderd door het scharnier van de meubeldeur.

Deur-op-deursysteem

Als uw deuren perfect afgelijnd moeten zijn dan kunt u kiezen voor een deur-op-deur systeem. Bij dit systeem wordt de meubeldeur vast gemonteerd op de koelkastdeur. De deur wordt via de scharnieren van de koelkast/diepvriezer geopend en gesloten.

Als u in uw huidige situatie een sleepdeur systeem heeft geplaatst bestaat er altijd de mogelijkheid om te wisselen naar een deur op deur systeem. Andersom gaat dit niet. Let hier wel bij op dat aan de binnenkant van het deurpaneel gaten zichtbaar kunnen blijven van de oude deurscharnieren.

Decorlijst

Koelkasten of diepvriezers met een decorkader zijn voorzien van een kader op het front van het toestel waarin een dunne plaat van max. 4mm dik kan geschoven worden, aangepast aan de kleur van uw keuken.

Sleepdeur systeem Deur-op-deur systeem

TIP 4: Energieverbruik van uw koelkast

Hoe houd u het verbruik van uw koelkast laag? Behalve dat u de zuinigste koelkast kunt kopen, zijn er ook manieren waarop u zelf energie kunt besparen. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet:

Let op de grootte van de koelkast

Koop een koelkast die bij uw persoonlijke situatie past. Een koelkast die te groot voor u is, verbruikt onnodig veel energie. Vertel in de winkel, als u een koelkast gaat kopen, hoe groot het gezin is en hoe vaak u boodschappen doet. Zo koopt u een koelkast die qua energiegebruik bij u past. Een te grootte koelkast wordt bijvoorbeeld maar half gevuld en verbruikt zo dus onnodig energie.

Ruimte koelkast

Zorg dat er genoeg ruimte om de koelkast zit, zodat deze goed kan ventileren. Kijk in de handleiding wat de fabrikant aanraadt. Als een koelkast goed kan ventileren is dat goed voor het energiegebruik van de koelkast.

Energie A

Temperatuur koelkast

Zet de koelkast op de koelste plaats in de keuken, dus niet naast het raam of naast de oven. De perfecte temperatuur zit tussen de 10 en 12 graden. Is de omgevingstemperatuur warmer dan verbruikt de koelkast meer.

Geen warme drankjes

Zet geen warme drankjes of warm eten in de koelkast. Dan gaat het verbruik van de koelkast omhoog. Laat het eerst buiten de koelkast even afkoelen.

Als u overdag eten uit de vriezer wilt laten ontdooien dan kunt u dit ook in de koelkast doen. De kou die de bevroren etenswaren afgeeft zorgt ervoor dat uw koelkast minder hard hoeft te werken.

Deur koelkast

Als de deur vaak en lang open gaat, is het verbruik van de koelkast groot. Doe de deur alleen open als dit nodig is en leg eten en drinken zo weg dat je het snel kun pakken en niet onnodig lang hoeft te zoeken.

Binnentemperatuur koelkast

De ideale temperatuur van het koeldeel is 3ºC-5ºC. Bij een lagere temperatuur gaat het energieverbruik van de koelkast omhoog. U kunt de temperatuur opmeten door een thermometer in een glas water in de koelkast te zetten.

TIP 5: Vervoer en plaatsing

Wanneer u een koelkast vervoert is het altijd het beste deze rechtopstaand te vervoeren. U kunt de koelkast dan na 6 tot 8 uren weer in gebruik nemen. Wanneer de koelkast liggend wordt vervoerd dan is het noodzakelijk om de koelkast 16 à 18 uren rechtop te laten staan voordat u deze weer aanzet. Zodra u de koelkast direct aanzet kan de motor vastlopen. Na 16 à 18 uren is de koelvloeistof weer verdeeld over het circuit en kunt u de koelkast op een veilige manier aanzetten.