Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze specialist inbouw vaatwassers

Een inbouwvaatwasser (of afwasautomaat) wordt steeds onmisbaarder in ieder huishouden. Welke vaatwasser met welke functies en mogelijkheden het beste bij u past, hangt van diverse factoren af. De manier van inbouwen, de afmetingen van de vaatwasser en het soort programma's zijn enkele belangrijke dingen waar u over na moet denken voordat u een wasmachine aanschaft. .

Om de aanschaf van een nieuwe inbouw vaatwasser makkelijker te maken hebben wij enkele tips voor u opgesteld die u helpen bij het maken van een keuze.

TIP 1: Nieuwe inbouwvaatwasser? Stel eerst vast welk soort vaatwasser u wilt hebben.

TIP 2: Let goed op de afmetingen van de vaatwasser.

TIP 3: Wanneer moet u welk programma kiezen?

TIP 4: Enkele tips voor een droge vaat

TIP 5: Let op het gebruiksgemak

TIP 6: Zorg goed voor uw vaatwasser!


 

TIP 1: Nieuwe inbouwvaatwasser? Stel eerst vast welk soort vaatwasser u wilt hebben.

Als u een nieuwe inbouw vaatwasser gaat kopen is het belangrijk om er rekening mee te houden waar deze wordt geplaatst. Dit is namelijk bepalend voor het soort vaatwasser. Inbouw vaatwassers zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • de onderbouw-vaatwasser
 • de geïntegreerde vaatwasser
 • de volledig geïntegreerde vaatwasser
Onderbouw vaatwasser

Onderbouw vaatwasser

De onderbouw vaatwasser is als het ware een tussenstap tussen de vrijstaande en inbouw vaatwasser. Doordat deze vaatwasser geen eigen werkblad of tegengewicht heeft moet deze onder een aanrecht blad worden geplaatst. Hij is niet voorzien van een keukendeurtje dus u blijft de deur van de vaatwasser gewoon zien. Er zijn sommige modellen beschikbaar die voorzien zijn van een kader waarin een dun decorpaneel kan worden geschoven. Zo geeft u de vaatwasser dezelfde look als de rest van de keuken.

Er zijn ook enkele vrijstaande vaatwassers die omgebouwd kunnen worden tot een onderbouw vaatwasser. Neem contact op met één van onze specialisten voor meer informatie over onderbouw vaatwassers.

Geïntegreerde inbouw vaatwasser

Geïntegreerde vaatwasser

Een geïntegreerde vaatwasser wordt volledig ingebouwd in het keukenkastje. Het bedieningspaneel van de vaatwasser is hierbij vanaf de buitenzijde zichtbaar, ook als de deur dicht is. Bij een geïntegreerde vaatwasser kan er gekozen worden voor een decorplaat die afgestemd kan worden op de rest van de keuken. Deze plaat wordt dan onder het bedieningspaneel geplaatst waardoor dit nog zichtbaar blijft. Een inbouwvaatwasser is goed in hoogte te verstellen en de keukenplint die u in de keuken heeft zitten kan dus onder de vaatwasser doorlopen.

Volledig geïntegreerde vaatwasser

Volledig geïntegreerde vaatwasser

Bij een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser is het bedieningspaneel niet zichtbaar van de buitenzijde. Van de buitenkant lijkt het dus een 'gewoon' keukenkastje en het vormt op deze manier één geheel met de rest van de keuken. Er zijn ook luxe uitgevoerde modellen met resttijdindicatie die door middel van een lampje, welke schijnt op de vloer, aangeven of het programma nog bezig is of al klaar is. Zo kunt u dus toch van buitenaf zien of de vaatwasser nog bezig is.

TIP 2: Let goed op de afmetingen van de vaatwasser

Vaatwassers zijn er in verschillende afmetingen. Vaak worden de afmetingen van een vaatwasser gerelateerd aan het aantal couverts wat erin kunnen. Een standaard model vaatwasser is ongeveer 60 centimeter breed, hierin kunnen zo'n 12 couverts. Er zijn ook modellen waar 14 of 15 couverts in kunnen. Deze vaatwassers zijn niet groter, maar de couverts worden dichter op elkaar geplaatst.

Bent u alleen of heeft u in de keuken geen ruimte voor een vaatwasser van 60 cm, dan is er ook nog de mogelijkheid een vaatwasser van 45 cm breed te nemen. In zo'n smalle vaatwasser van 45 cm kunnen 9 couverts.

De laatste jaren zijn ook steeds meer compacte tafelmodel vaatwassers verkrijgbaar. Deze mini-vaatwassers zijn ongeveer 45 centimeter hoog en er kunnen 4 tot 6 couverts in. Ideaal als u niet veel plaats heeft in de keuken en maar alleen bent.

In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de afmetingen van vaatwassers en het aantal couverts. Deze afmetingen gelden voor zowel de inbouw-vaatwasser als de vrijstaande apparatuur. De hoogte bij inbouwvaatwassers kan enigszins afwijken van de hoogte in de tabel omdat deze ook in hoogte verstelbaar zijn.

Aantal couverts Hoogte Breedte
Standaard vaatwassers 12-15 80-85 cm +/- 60 cm
Compacte vaatwassers of mini-vaatwassers 9-10 +/- 45 cm +/- 60 cm
Smalle vaatwassers 4-6 80-85 cm +/- 45 cm

TIP 3: Wanneer moet u welk programma kiezen?

Het is niet altijd even makkelijk om te kiezen welk programma het beste geschikt is voor de belading van uw vaatwasser. De meeste vaatwassers hebben vier tot zes programma's:

 • Normaal/dagelijks programma: 55°-65° voor normaal bevuilde en niet erg ingedroogde vaat. Dit is vooral voor de vaat die meteen van tafel komt en als de vaatwasser meteen wordt ingeschakeld.
 • Autoprogramma: 50°-70°, deze past temperatuur, watergebruik en programmaduur aan de bevuiling van de vaat aan.
 • Ecoprogramma: ongeveer 50°, duurt langer dan het gewone programma, maar gebruikt minder energie door de lagere temperatuur.
 • Intensief programma: 70°-75°, voor zwaar bevuilde vaat met potten en pannen.
 • Kort programma: 40°-45°, ongeveer dertig minuten voor licht bevuilde vaat.
 • Voorspoelprogramma om etensresten van de machine te spoelen of wanneer de vaat wat langer staat alvast even het ergste vuil er af te spoelen.

Vaak staat ook in de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser welk programma waarvoor geschikt is. Als u de vaat langer in de vaatwasser laat staan voordat deze aangaat is het soms aan te raden deze af te spoelen. Verwijder zo veel mogelijk etensresten door de vaat goed (droog) af te schrapen en stop het dan in de vaatwasser. Als u de vaat wilt afspoelen, doe het dan met koud water. Zetmeelresten (zoals aardappel) zijn zo gemakkelijker te verwijderen, en het kost geen energie om het water te verwarmen.

Droge vaat

TIP 4: Enkele tips voor een droge vaat

Niet alle vaatwassers maken de vaat even goed droog. Speciaal voor u hebben wij enkele tips opgesteld die u kunnen helpen om de vaat zo droog mogelijk te krijgen zodat u deze meteen in de kast kunt zetten als deze klaar is.

 • Zet de vaat zó in de vaatwasser dat water er gemakkelijk van af kan lopen.
 • Trek de rekken na het afwasser voorzichtig uit, zodat achtergebleven water niet op droge vaat spettert.
 • Open en leeg eerst het onderste rek.
 • Zorg dat er voldoende glansspoelmiddel en zout in de machine zit.
 • Zorg voor de juiste instellingen bij het zout en glansspoelmiddel.
 • Gebruikt u alles-in-1-vaatwastabletten en het droogresultaat valt tegen? Gebruik dan naast het vaatwastablet ook los zout en glansspoelmiddel.
 • Het heeft geen zin om te proberen de droogprestaties te verbeteren door een programma met een hogere temperatuur in te stellen. De aangegeven programmatemperatuur is de watertemperatuur tijdens het afwassen, niet de temperatuur van het spoelwater. Bij elk wasprogramma is de temperatuur van het spoelwater zo'n 70 °C. Bij het ecoprogramma is die soms wat lager, maar dat levert geen aanmerkbare verschillen op in droogresultaat.

TIP 5: Let op het gebruiksgemak

Veel consumenten denken bij de aanschaf van hun vaatwasser niet aan handige functies die bij nader inzien toch gemist worden. Overweeg welke opties u belangrijk vindt, zoals startuitstel, inklapbare rekjes en korte programma’s. Veel vaatwassers hebben tegenwoordig geen bestekbakje maar een besteklade. Dit zorgt ervoor dat het bestek niet meer tegen elkaar hangt en het water er beter bij kan. Ook tijdens het in- en uitruimen van de vaatwasser is dit heel gemakkelijk. Vind u alle functies interessant maar is uw budget niet zo groot? Maak dan een weloverwogen keuze en kies voor een vaatwasser waarop de voor u verplichte functies zitten. De specialisten in onze winkels helpen u graag bij het maken van deze keuze.

Droge vaat

TIP 6: Zorg goed voor uw vaatwasser!

Als u langer plezier wilt beleven van het gemak van de vaatwasser dan is het belangrijk deze goed te onderhouden. Ten eerste dient u ervoor te zorgen dat er te allen tijde voldoende zout en glansspoelmiddel in de vaatwasser zit.

In het filter van de vaatwasser kunnen etensresten achterblijven en het moet dus regelmatig schoongemaakt worden. Bekijk daarom bij het kopen van een vaatwasser of het filter goed toegankelijk en eenvoudig uit de machine te halen en terug te plaatsen is en makkelijk is schoon te maken. Ook de sproeiarmen moeten worden schoongemaakt. Bij sommige vaatwassers kunt u ze eruit halen, bij anderen niet.
Verder moet de vaat stevig in de vaatwasser staan. Als glazen en dergelijke omvallen of bewegen tijdens het wassen, kunnen ze breken.
Mocht u nog twijfels hebben over de aanschaf van uw nieuwe inbouw vaatwasser dan kunt u natuurlijk altijd langs komen in één onze winkel of contact met ons opnemen.