Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Waar moet u op letten als u een nieuwe inbouw vriezer koopt?

Vriezers kunt u in inbouw- en vrijstaande varianten kopen. Een inbouwvriezer koop je vaak in combinatie met een keuken. Hij wordt netjes achter een meubelpaneel weggewerkt zodat de vriezer een geheel vormt met de rest van de keuken. Omdat de ombouw van een inbouwvriezer en het meubelpaneel precies worden aangepast op de vriezer, is het bij het vervangen van een inbouwvriezer lastiger om een model te vinden dat goed past. Om u hierbij te helpen hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet die het makkelijker maken een keuze te maken voor de juiste inbouw vriezer.

TIP 1: Welk type vriezer heeft u nodig?

TIP 2: Zorg dat u de juiste nismaten weet.

TIP 3: Welk deursysteem heeft u nodig?

TIP 4: Energieverbruik vriezer

TIP 5: Vervoer en plaatsing

 

 

TIP 1: Welk type vriezer heeft u nodig?

Indien het apparaat gewoon onder een werkblad geschoven wordt, kies dan voor een “onderbouw” diepvriezer. Dit soort vriezers is maximaal 82 cm hoog en heeft een ventilatierooster vooraan in de sokkel van het toestel.

Wenst u uw vriezer in te bouwen in een keukenkast, zodat hij past bij de rest van uw keukenmeubels? Kies dan voor een inbouwvriezer. Aangezien vrijstaande vriezers voorzien zijn van een ventilatiesysteem achteraan, kunnen ze niet correct werken als ze ingebouwd worden in een keukenkast. De inbouwdiepvriezer daarentegen heeft een specifiek ventilatiesysteem: de lucht komt onderaan het toestel binnen en verlaat het toestel bovenaan. Het is dus raadzaam ruimte vrij te laten boven het toestel voor de luchtcirculatie. Het toestel wordt afgewerkt met een meubeldeur, identiek aan uw keuken, d.m.v. een speciaal bevestigingssysteem waaraan een meubeldeur tot 22 mm dik kan bevestigd worden.


Let op! Er kan nooit een vrijstaande vriezer in een inbouw nis worden geplaatst. Deze wordt te warm omdat hij de warmte niet kwijt kan. Hierdoor kan hij stuk gaan.

TIP 2: Zorg dat u de juiste nismaten weet

Onder de nismaat wordt verstaan de afmetingen van de ruimte waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst. Niet elke leverancier hanteert dezelfde nismaten. Daarom kan het voorkomen dat bij vervanging van uw oude apparaat er maar weinig modellen in de nismaat passen.

De afmetingen worden uitgedrukt in hoogte x breedte x diepte. Met deze afmetingen kunt u het geschikte toestel kiezen. Bent u niet zeker van de afmetingen? Neem contact met ons op om een afspraak te maken. Onze inbouwspecialist komt deze binnen onze regio dan gratis bij u inmeten.

De hoogte van de nismaat bij een onderbouw vriezer mag variëren. Dit komt omdat een ondervriezer verstelbare pootjes aan de onderkant heeft. Inbouw vriezers hebben dit niet. Deze zijn zo'n 5 - 7 centimeter in of uit te draaien. Zo kunt u de vriezer perfect sluitend maken ten opzichte van de nismaat.

Nismaten

TIP 3: Welk deursysteem heeft u nodig?

Kies de scharnierrichting van de vriezer die past bij uw keukenopstelling. Geef bij uw bestelling aan welke deuropening u wenst (van rechts naar links of van links naar rechts). Onze inbouwspecialisten passen de deurrichting gratis aan en uw inbouwtoestel is bij levering klaar voor gebruik!

Er bestaan 2 verschillende bevestigingssystemen voor inbouwvriezers: het sleepdeursysteem en het deur-op-deursysteem.

Sleepdeursysteem

Bij het sleepdeursysteem glijdt de diepvriesdeur bij het openen en sluiten via een geleider op de deur van de keukenkast. Het merendeel van de inbouwvriezers is uitgerust met dit systeem. De deur van de vriezer wordt niet gehinderd door het scharnier van de meubeldeur.

Deur-op-deursysteem

Als uw deuren perfect afgelijnd moeten zijn dan kunt u kiezen voor een deur-op-deur systeem. Bij dit systeem wordt de meubeldeur vast gemonteerd op de deur van de vriezer. De deur wordt via de scharnieren van de diepvriezer geopend en gesloten.

Als u in uw huidige situatie een sleepdeur systeem heeft geplaatst bestaat er altijd de mogelijkheid om te wisselen naar een deur op deur systeem. Andersom gaat dit niet. Let hier wel bij op dat aan de binnenkant van het deurpaneel gaten zichtbaar kunnen blijven van de oude deurscharnieren.

Sleepdeur systeem Deur-op-deur systeem

TIP 4: Energieverbruik van uw vriezer

Hoe houd u het verbruik van uw vriezer laag? Behalve dat u de zuinigste vriezer kunt kopen, zijn er ook manieren waarop u zelf energie kunt besparen. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet:

Let op de grootte van de vriezer

Koop een vriezer die bij uw persoonlijke situatie past. Een vriezer die te groot voor u is, verbruikt onnodig veel energie. Vertel in de winkel, als u een vriezer gaat kopen, hoe groot het gezin is en hoe vaak u boodschappen doet. Zo koopt u een vriezer die qua energiegebruik bij u past. Een te grootte vriezer wordt bijvoorbeeld maar half gevuld en verbruikt zo dus onnodig energie.

Energie A

Temperatuur vriezer

Zet de vriezer op de koelste plaats in de keuken, dus niet naast het raam of naast de oven. De perfecte temperatuur zit rond de -18 graden. Is de omgevingstemperatuur warmer dan verbruikt de vriezer meer.

Deur vriezer

Als de deur vaak en lang open gaat, is het verbruik van de vriezer groot. Doe de deur alleen open als dit nodig is en leg eten zo weg dat je het snel kun pakken en niet onnodig lang hoeft te zoeken.

TIP 5: Vervoer en plaatsing

Wanneer u een vriezer vervoert is het altijd het beste deze rechtopstaand te vervoeren. U kunt de vriezer dan na 6 tot 8 uren weer in gebruik nemen. Wanneer de vriezer liggend wordt vervoerd dan is het noodzakelijk om de vriezer 16 à 18 uren rechtop te laten staan voordat u deze weer aanzet. Zodra u de vriezer direct aanzet kan de motor vastlopen. Na 16 à 18 uren is de koelvloeistof weer verdeeld over het circuit en kunt u de vriezer op een veilige manier aanzetten.