Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van uw koelkast specialist

Koelkasten kunt u in inbouw- en vrijstaande varianten kopen. Een inbouwkoelkast wordt vaak in combinatie met een keuken gekocht. Hij wordt netjes achter een meubelpaneel weggewerkt zodat de koelkast een geheel vormt met de rest van de keuken. Een vrijstaande koelkast wordt vaak los gekocht. Deze worden ook veel gebruikt als 2e koelkast in bijvoorbeeld een berging of garage. Er zijn vele verschillende soorten vrijstaande koelkasten hierdoor is het vaak lastig om de juiste keuze te maken. Om u hierbij te helpen hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet die het makkelijker maken een keuze te maken voor de juiste inbouw koelkast.

TIP 1: Welk type koelkast heeft u nodig?

TIP 2: Klimaatklasse van de koeler

TIP 3: Energieverbruik koelkast

TIP 4: Ontdooi de het vriesgedeelte van de koelkast als het vriest

TIP 5: Vervoer en plaatsing

 

 

TIP 1: Welk type koelkast heeft u nodig?

Er zijn vele soorten en maten vrijstaande koelkasten. Het kiezen van het juiste model is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. De grootte van het koelgedeelte, en eventuele vriesgedeelte, is afhankelijk van uw huishouden en uiteraard u eigen voorkeur. Om een keuze uit de verschillende koelkast modellen te maken, is het handig te weten hoeveel inhoud een koelkast voor u moet hebben. De inhoud van de koelkast wordt weergegeven in liters.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast heeft normaliter vastgestelde afmetingen. De standaard afmetingen zijn 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. De breedte kan variëren tussen de 45 en 60 centimeter. Een tafelmodel koelkast heeft over het algemeen een inhoud van 120 á 140 liter.

Een tafelmodel koelkast biedt de mogelijkheid om de bovenzijde als werkblad te gebruiken, maar de koelkast kan ook ingebouwd worden onder het werkblad in de keuken. Let er echter op dat de koelkast niet koelt, maar warmte afvoert. Er dient dus genoeg ruimte aan de achterzijde over te blijven om deze warmte kwijt te kunnen. Dit is essentieel voor vrijstaande modellen en al helemaal voor inbouw koelkasten. Tafelmodel koelkasten kunnen beschikken over een kleine vriesruimte. Deze vriesruimte beschikt over een steraanduiding. Zie invriescapaciteit vriesgedeelte over de mogelijkheden van het aantal sterren. Vaak kan onder of naast het tafelmodel eenzelfde model diepvriezer worden geplaatst.

Tafelmodel koelkast
Kastmodel koelkast

Kastmodel koelkast

Een kastmodel koelkast is hoger dan een tafelmodel en heeft meer inhoud. Een kastmodel koelkast kunt u dan ook niet onder een aanrechtblad bouwen, in tegenstelling tot het tafelmodel. Verder is een kastmodel koelkast gelijk aan een tafelmodel koelkast. Een kastmodel koelkast heeft voldoende inhoud voor een vierpersoons huishouden. Vaak kan naast een kastmodel koelkast eenzelfde model diepvriezer worden geplaatst. Let er dan op dat door condensvorming er enkele centimeters tussen de twee modellen moet blijven.

Barmodel koelkast

Barmodellen zijn kleine koelkastjes met vooral ruimte voor flessen of kleine artikelen. De standaard afmetingen van een barmodel koelkast zijn 60 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 55 centimeter diep. Een barmodel koelkast is niet als volwaardige huishoudkoelkast te gebruiken. Omdat de aansluitwaarde lager ligt dan bij een kastmodel koelkast gebruiken de meeste mensen een barmodel koelkast in de caravan of op de camping.

Barmodel koelkast
Koelvries combinatie

Koelvriescombinatie

Koelvriescombinaties zijn te verkrijgen in vele maten. Het voordeel van dit model is dat deze voor het koel- en vriesgedeelte aparte deuren heeft. Als u producten nodig hebt uit het ene gedeelte, warmt de rest van de kast niet onnodig op door het openen van de deur. Het vriesgedeelte bij deze modellen is royaler dan bij een tafelmodel of dubbeldeurs koelkast.

Een koelvriescombinatie is hetzelfde als een upside-down koelkast met als enige verschil dat het koelgedeelte en het vriesgedeelte bij een koelvriescombinatie afzonderlijk regelbaar zijn. U kunt dus gemakkelijk de temperatuur van het vriesgedeelte naar beneden brengen terwijl de temperatuur van het koelgedeelte gelijk blijft. Dit is mogelijk doordat zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte een aparte regeling heeft. Voorheen was dit alleen mogelijk wanneer er twee compressoren in de koelvriescombinatie zaten. Het nadeel van twee compressoren is een hoger geluidsniveau en een hogere aanschafprijs.

Upside-down

Een upside-down model heeft altijd maar één regelbaar koelcircuit (voor het koelgedeelte). Het vriesgedeelte van de upside-down koelkast loopt hierop mee. Met de enkele thermostaatbediening kunt u temperatuur veranderen door de thermostaat omhoog te zetten. Het nadeel is dat zowel de temperatuur in het koel- als in het vriesgedeelte veranderd. Bij de meeste merken is stand twee de meest optimale stand. Deze stand zorgt voor ± 5 graden in het koelgedeelte en -18 graden in het vriesgedeelte. Bij een koelvriescombinatie en upside-down model bevindt het vriesgedeelte zich onder het koelgedeelte. Het meest gebruikte deel zit op ooghoogte en dit kan als voordeel worden gezien omdat u zo niet hoeft te bukken om iets uit de koelkast te pakken.

Upside down
Amerikaans model / side-by-side

Amerikaans model / side-by-side

Bij een side-by-side koelkast (ook wel Amerikaans model koelkast genoemd) zijn het koel- en vriesgedeelte naast elkaar geplaatst. Deze Amerikaanse koelkast is sterk in opkomst door de enorme ruimte die erin beschikbaar is. Soms zit er in de deur een ice-dispencer waar u ijsklontjes, schaafijs of koud water uit kunt halen. Houd er wel rekening mee dat een dergelijk model soms moet worden aangesloten op een waterleiding. Het water moet om bacteriële redenen eerst gefilterd worden. Dit soort filters zijn vaak niet permanent en bovendien erg duur. Omdat vele consumenten dit als een drempel zagen tot het aanschaffen van een side-by-side koelkast zijn tegenwoordig de meeste modellen voorzien van een apart waterreservoir. Deze kunt u vullen met vers water en zo heeft u niet persé een aparte waterleiding nodig voor het gebruik van de ice-dispenser.

Een side-by-side model heeft vaak een 0 graden zone (ook wel biofresh of vershoudzone genoemd). Deze 0 graden zone vindt u vaak in deze side-by-side koelkast in de vorm van groentelades, geplaatst boven de standaard groentelades. Het verschil met de 'standaard' groentelades is dat de lades van de 0 graden zone een regelbare vochtigheid hebben. Hierin kunt u groenten en fruit dus extra lang bewaren en blijven ze veel langer vers door een nauwkeurige vochtigheidsregeling.

Dubbeldeurs koelkast

Een dubbeldeurs koelkast is een koelkast met een apart vriesdeel erboven. Bij een dubbeldeurs koelkast bevindt het vriesgedeelte zich boven het koelgedeelte. Het vriesgedeelte is kleiner dan het koelgedeelte. Ook heeft de dubbeldeurs koelkast voor het koel- en vriesgedeelte aparte deuren. Als u producten nodig hebt uit het ene gedeelte, warmt de rest van de kast niet onnodig op door het openen van de deur. Een nadeel van een dubbeldeurs is dat het meest gebruikte gedeelte onder zit. U moet voor bijvoorbeeld een pak melk behoorlijk door de knieën.

Dubbeldeurs koelkast

TIP 2: Klimaatklasse van de koeler

U kunt een koelkast op verschillende plaatsen in uw huis neerzetten, maar niet elke koelkast is geschikt voor elke plaats. Als u de koelkast bijvoorbeeld wilt plaatsen in de schuur, waar het over het algemeen wat kouder is dan in de keuken, is het verstandig om een koelkast te kopen die hier tegen kan. Hiervoor zijn klimaatklassen ingesteld.

Een koelkast met klimaatklasse N zal het beste werken met een omgevingstemperatuur tussen de 16 °C en 32°C. Een koelkast met klimaatklasse SN zal daarentegen ook werken bij een minimumtemperatuur van 10°C. In onderstaande tabel kunt u goed zien welke klimaatklasse er zijn.


Klimaatklasse Minimum temperatuur °C Maximum temperatuur °C
N 16 32
ST 16 38
T 16 43
SN 10 32

TIP 3: Energieverbruik koelkast

Energie A

Hoe houd u het verbruik van uw koelkast laag? Behalve dat u de zuinigste koelkast kunt kopen, zijn er ook manieren waarop u zelf energie kunt besparen. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet:

Let op de grootte van de koelkast

Koop een koelkast die bij uw persoonlijke situatie past. Een koelkast die te groot voor u is, slurpt onnodig veel energie. Vertel in de winkel, als u een koelkast gaat kopen, hoe groot het gezin is en hoe vaak u boodschappen doet. Zo koopt u een koelkast die qua energiegebruik bij u past. Een te grootte koelkast wordt bijvoorbeeld maar half gevuld en verbruikt zo dus onnodig energie.

Ruimte koelkast

Zorg dat er genoeg ruimte om de koelkast zit, zodat deze goed kan ventileren. Kijk in de handleiding wat de fabrikant aanraadt. Als een koelkast goed kan ventileren is dat goed voor het energiegebruik van de koelkast.

Temperatuur koelkast

Zet de koelkast op de koelste plaats in de keuken, dus niet naast het raam of naast de oven.

Geen warme drankjes

Zet geen warme drankjes of warm eten in de koelkast. Dan gaat het verbruik van de koelkast omhoog. Laat het eerst buiten de koelkast even afkoelen. Als u bevroren producten wilt ontdooien kunt u dit het beste in de koelkast doen. De kou van deze producten kan er ook voor zorgen dat de temperatuur van de koelkast omlaag gaat.

Deur koelkast

Als de deur vaak en lang open gaat, is het verbruik van de koelkast groot. Doe de deur alleen open als dit nodig is en leg eten en drinken zo weg dat je het snel kun pakken en niet onnodig lang hoeft te zoeken.

Binnentemperatuur koelkast

De ideale temperatuur van het koeldeel is 3ºC-5ºC. Bij een lagere temperatuur gaat het energieverbruik van de koelkast omhoog. U kunt de temperatuur opmeten door een thermometer in een glas water in de koelkast te zetten.

TIP 4: Ontdooi de het vriesgedeelte van de koelkast als het vriest

Het vriesdeel van uw koelvriescombinatie of koelkast ontdooien is niet het leukste klusje. U moet óf al het eten uit uw vriezer ontdooien en opeten of al uw spullen naar de buren of vrienden brengen, alvorens u kunt gaan ontdooien. Het Nederlandse winterweer biedt hierbij uitkomst. Als het buiten vriest dat het kraakt, kunt u gerust uw vriesdeel van de koelvrieskast of koelkast ontdooien, want u kunt uw spullen gewoon buiten leggen. Het beste is als u deze spullen in speciale diepvriestassen stopt. Deze tassen zorgen er ook nog eens voor dat de bevroren producten langer bevroren blijven. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen een koelkast te kopen met no-frost. Dan hoeft u uw vriezer niet te ontdooien.

TIP 5: Vervoer en plaatsing

Wanneer u een koelkast vervoert is het altijd het beste deze rechtopstaand te vervoeren. Wanneer de koelkast liggend wordt vervoerd dan is het noodzakelijk om de koelkast 6 à 8 uren rechtop te laten staan voordat u deze weer aanzet. Zodra u de koelkast direct aanzet zal de motor vastlopen. Na 6 à 8 uren is de koelvloeistof weer verdeeld over het circuit en kunt u de koelkast op een veilige manier aanzetten.