Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van uw specialist koken

Een kookplaat werd vroeger gewoon gasplaat of gasstel genoemd. Halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw werd elektrisch koken populair. Sinds de jaren ’90 zijn er varianten op deze vorm van elektrisch koken geïntroduceerd waarvan inductiekookplaten en keramische kookplaten de bekendste zijn. Met de komst van deze kooktechnieken is de naam kookplaat de juiste term geworden. De kookplaat is uitgegroeid tot veel meer dan een zuiver functioneel apparaat in de keuken. Design wordt ook steeds belangrijker. Daarbij komt dat we tegenwoordig veel meer doen in de keuken dan alleen aardappelen met groenten en vlees bereiden. Er zijn steeds meer kookplaten die verschillende kooktechnieken combineren. Grilplaten zijn bijvoorbeeld al geen uitzondering meer. Bent u op zoek naar een kookplaat? Om u een duidelijker beeld te kunnen geven van de verschillende kookplaten hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

TIP 1: Welk type kookplaat heeft u nodig?

TIP 2: Kookvermogen en kookzones. Waarom is dit belangrijk?

TIP 3: Let op de veiligheid van de kookplaat

TIP 4: Wat heeft u nodig om te kunnen wokken?

TIP 5: Vijf tips voor een schone kookplaat

 

 

TIP 1: Waar wilt u op koken?

Er zijn vele soorten kookplaten. Het kiezen van het juiste type is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. De veiligheid, snelheid van het koken dit is afhankelijk van uw huishouden en uiteraard uw eigen voorkeur. Om een keuze uit de verschillende kookplaten te maken, is het handig te weten welke kookplaat het best voor u geschikt is.

Inductie koken

Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan. Het water kookt sneller en de boter is sneller gesmolten.

Omdat de magneet zelf geen warmtebron is, maar de combinatie van de magneet met de pan warmte veroorzaakt, wordt het kookoppervlak nooit zo heet als bij een keramische of gaskookplaat. Bij een inductie kookplaat geldt ook dat wanneer u de pan verwijderd, het verwarmingsproces stopt. U kunt dus nooit onbedoeld brand veroorzaken doordat u vergeten bent ‘het vuur uit te zetten’.

Inductiekookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als u inductie in de keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste. Hiervoor zijn ook speciale kookgroepen te verkrijgen die als extra groep in de meterkast worden geplaatst. Daarnaast worden de meeste inductiekookplaat aangesloten met een perilex stekker. Wij raden ten alle tijden aan dit alleen door een professional te laten doen. Indien u bij EP:Tummers uw inductie kookplaat koopt, kunnen wij de kookplaat voor u inbouwen.

Voordelen

 • Etensresten branden minder snel in
 • Kookplaat koelt snel af
 • Veilig in gebruik
 • Snel opgewarmd
 • Reageerd zoals gas

Nadelen

 • Niet voor alle pannen geschikt
 • Verbruikt veel energie
Inductie kookplaat
Gas kookplaat

Koken op gas

Op gas koken is de meest bekende kookvorm en deze vorm blijft in Nederland zeer populair. Gas heeft een directe overbrenging van hitte op de pannen, maar koken met een open vlam kent uiteraard ook risico’s.

Bekend nadeel van de gasplaat is dat het schoonmaken voor veel werk kan zorgen. Eten wat naast de pan valt kan vaak inbranden in de kookplaat. Een kookplaat waarbij dit minder voorkomt is de ook gas-op-glas kookplaat. De gaskookplaat is dan, net als de keramische en inductiekookplaat voorzien van een glaskeramische ondergrond. Deze is veel eenvoudiger schoon te maken en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten. Sommige gas-op-glas platen zijn bovendien voorzien van een systeem waarmee de hitte van de branders wordt hergebruikt om andere kookzones te verwarmen.

Voordelen

 • Kookplaat koelt snel af
 • Reageerd heel snel, lage kans op aanbranden
 • Snel opgewarmd
 • Reageerd zoals gas
 • Geen speciale pannen nodig
 • Geen restwarmte nadat de kookplaat uit is

Nadelen

 • Relatief veel werk met schoonmaken
 • Open vuur is gevaarlijk met kinderen

Elektrisch koken

De klassieke elektrische kookplaat met vier kookzones komen we niet veel meer tegen. Meestal wordt een elektrische kookplaat geleverd in combinatie met andere hittebronnen. Een plaat of spiraal wordt elektrisch verwarmd en geeft zijn hitte af aan de pan. Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en koelt langzaam af. De plaat reageert traag op aanpassingen van de warmte.

Elektrische kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als u een elektrische kookplaat in uw keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste. Hiervoor zijn ook speciale kookgroepen te verkrijgen die als extra groep in de meterkast worden geplaatst.

Voordelen

 • Restwarmte te gebruiken om iets warm te houden

Nadelen

 • Warmt langzaam op
 • Koelt langzaam af, houdt veel restwarmte vast
 • Verbruikt veel stroom
 • Moeilijk schoon te maken
Elektrische kookplaat
Keramschie kookplaat

Keramisch koken

Een keramische kookplaat werkt eigenlijk hetzelfde als een klassieke elektrische kookplaat. In plaats van de ronde zwarte elektrische platen is deze kookplaat voorzien van een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones aangegeven zijn. Een gloeispiraal verwarmt de kookplaat.

Let op: Keramische kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als je een keramische kookplaat in de keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste. Hiervoor zijn ook speciale kookgroepen te verkrijgen die als extra groep in de meterkast worden geplaatst. Daarnaast worden de meeste keramische kookplaten aangesloten met een perilex stekker. Wij raden ten alle tijden aan dit alleen door een professional te laten doen. Indien u bij EP:Tummers uw keramische kookplaat koopt, kunnen wij de kookplaat voor u inbouwen.

Voordelen

 • Restwarmte te gebruiken om iets warm te houden
 • Makkelijk schoon te maken

Nadelen

 • Warmt langzaam op
 • Koelt langzaam af, houdt veel restwarmte vast
 • Verbruikt veel stroom
 • Niet alle pannen geschikt voor een keramische kookplaat

TIP 2: Kookvermogen en kookzones. Waarom is dit belangrijk?

Een kookzone wordt op een gaskookplaat ook wel een kookpit genoemd. Het kookvermogen van een individuele kookzone wordt uitgedrukt in Watt, ongeacht of het nu om een gaskookplaat of een elektrische kookplaat gaat. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het kookvermogen van een kookzone.

Een hoog vermogen is handig als u vaak grote hoeveelheden moet koken. Een grote pan soep wordt snel warm, maar ook bijvoorbeeld de hapjespan of wok kan snel heel heet worden, zodat u goed kunt roerbakken. Lage vermogens zijn handig als u kleinere hoeveelheden kookt, of juist als u gerechten lang wilt laten sudderen. De “4-pits” kookplaten beschikken doorgaans over één hoogvermogen kookzone, twee normaalvermogen zones en één sudderzone. 5-of 6-pits kookplaten beschikken meestal over extra functionaliteit, zoals bijvoorbeeld een wokbrander met extra hoog vermogen en een brede vlam, of een extra grote kookzone voor grote pannen (bij inductie- of keramische kookplaten). Verder kunt u bij een keramische kookplaat voor de grootte van de zogenaamde stralingszone kiezen, zodat u makkelijk kunt zien wat het bereik is van de warmtebron.

TIP 3: Let op de veiligheid van de kookplaat

Kookplaten moeten uiteraard altijd volgens de voorschriften van de fabrikant worden aangesloten. Doe je dit niet dan loop je aanzienlijke risico’s. Om het gebruik van kookplaten veiliger te maken bieden steeds meer fabrikanten voorzieningen zoals kindersloten en panherkenning. Ook restwarmte-aanduiding is tegenwoordig (bijna) altijd standaard op een elektrische kookplaat. Zo kun je makkelijk zien of een kookzone nog warm is. Sommige kookplaten kun je afdekken met een afdekplaat als ze niet in gebruik zijn. Ook een timer kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat een kookplaat alleen op die tijdstippen gebruikt kan worden dat je zelf aanwezig bent.

TIP 4: Wat heeft u nodig om te kunnen wokken?

Wokken

Om te kunnen wokken moet een brander tenminste 4 kW vermogen hebben.

Voor fervente wokkers heeft de speciale wokbrander zeker toegevoegde waarde. Kies zo mogelijk voor een model waar de wokbrander links is geplaatst. Dan kan je de twee meest rechtse branders tegelijk met de wok gebruiken (mits de andere pan niet te groot is natuurlijk). Als de wokbrander in het midden zit, zijn op een 70 cm-plaat de andere branders niet meer gebruiken.

Let ook op de geschiktheid van de wokbrander voor een wok met een ronde bodem als je die hebt. Enkele platen worden geleverd met een speciale drager die het mogelijk maakt zowel een platte als een ronde bodem op de brander te plaatsen. Soms is zo'n speciale drager apart te bestellen.

TIP 5: Vijf tips voor een schone kookplaat

Wij geven u vijf tips om uw kookplaat weer stralend en hygiënisch schoon te krijgen!

Genieten van een heerlijke zelfbereide maaltijd, nog even natafelen, maar dan komt toch echt het opruimen en schoonmaken van de keuken aan de beurt. En daar hoort natuurlijk een goede poetsbeurt van de kookplaat bij. Onze specialist geeft u vijf tips om uw kookplaat weer schoon en hygiënisch te krijgen.

 1. Op rvs-kookplaten zijn vieze vingers en kringen snel zichtbaar. Maak de kookplaat eerst schoon met een goede ontvetter en een zacht sponsje (nooit een schuursponsje). Daarna wrijft u met een zachte doek de kookplaat met een klein beetje babyolie in. Uw rvs-kookplaat glimt weer prachtig en door de olie koeken er minder snel etensresten aan de kookplaat.
 2. Vet dat op de pitten en roosters blijft zit kunt u het beste verwijderen door deze met een bakje ammoniak in een vuilniszak te doen. Laat de vuilniszak een nacht buiten staan. De volgende dag kunt u met gemak het vet met een droge doek verwijderen.
 3. Heeft u veel aangekoekte etensresten, ga dan als volgt aan de slag. Maak een papje van biologisch waspoeder en water. Bedek de kookplaat hiermee en laat dit twintig minuten intrekken. De etensresten zijn nu losgeweekt, u hoeft ze alleen nog te verwijderen met een doekje en warm water. Boenen hoeft dus niet.
 4. Gebruik voor kookplaten van glas, zoals keramische en inductiekookplaten, geen gewone schoonmaakmiddelen, schuursponsjes en ovensprays. Deze kunnen de plaat aantasten. Beter is om een speciale keramische kookplaatreiniger te gebruiken waarmee u de plaat in een handomdraai krasvrij kunt schoonmaken. Juist bij keramische kookplaten is het belangrijk – en heel gemakkelijk – na elke kookbeurt de plaat schoon te maken. Zijn er toch kookresten aangekoekt? Gebruik dan de speciale glasschraper.
 5. Bruine, ingebrande vlekken rondom de pitten van een gaskookplaat- of fornuis krijgt u het makkelijkst schoon met ovenreiniger (schuim). Zet de gaspitten 3 minuten op hoog vuur aan, zodat de plaat rondom de gaspitten verwarmd is. Vervolgens spuit u de ovenreiniger rondom de pitten. De schuimende substantie laat u 5 minuten op de vieze vlekken intrekken. Daarna haalt u het reinigingsmiddel er met een schone, vochtige doek af. Zijn de vlekken nog niet weg, herhaal de handeling dan nogmaals.