Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze laptop specialist

Om ervoor te zorgen dat u een laptop koopt die het beste bij u past hebben wij een aantal tips voor u samengesteld waar u op kunt letten. Daarnaast hebben wij ook enkele tips voor u op een rijtje gezet over het gebruik en onderhoudt van de laptop. Daarnaast kunt u ook het adviesfilmpje van onze verkoper bekijken.

TIP 1: Maak een keuze tussen notebook, netbook of ultrabook

TIP 2: Keuze van de processor

TIP 3: Geheugen van de laptop

TIP 4: Besturingssysteem

TIP 5: Formaat en resolutie van het beeldscherm

TIP 6: Harde schijf

TIP 7: Uitgangen op de laptop

TIP 8: Het gebruik van de laptop

TIP 9: Levensduur van de accu verlengen

TIP 10: Langer werken op de laptop

TIP 11: Laat uw laptop door ons startklaar maken!

TIP 12: Ik maak gebruik van Windows XP, wat veranderd er voor mij als klant?

 

TIP 1: Maak een keuze tussen notebook, netbook of ultrabook

Laptops zijn er in drie uitvoeringen te verkrijgen: notebook, ultrabook. De keuze tussen deze drie is geen gemakkelijke. Waar moet u nou op letten? Het belangrijkste verschil is het formaat. Een netbook is klein en makkelijk voor onderweg. Een notebook is groter en zwaarder maar kan ook zwaardere taken aan zoals foto en film bewerking.

De ultrabook is de nieuwste en meest dunne variant van de drie. Hij is in dezelfde formaten als de notebook te verkrijgen. Deze zeer dunne uitvoering van de laptop is wat minder krachtig dan een notebook en heeft vaak geen cd/dvd-drive. Dus voor iedereen is er een geschikte laptop te vinden. Onze computerspecialist helpt u graag bij het maken van een keuze.

Laptops worden steeds sneller en doen tegenwoordig niet meer onder voor desktopcomputers. In de afgelopen jaren zijn de prijzen van laptops sterk gedaald. De processor is het hart van de laptop en bepaalt voor een groot deel de prijs en prestaties. Andere belangrijke onderdelen zijn het intern geheugen, de videokaart en de grootte en resolutie van het beeldscherm. Omdat een laptop gebruik maakt van een accu kunt u op elke plek werken.

TIP 2: Keuze van de processor

De processor van een laptop is te vergelijken met de motor van een auto. Het bepaalt grotendeels de prestaties en de snelheid van uw laptop. Wilt u een laptop om op te kunnen gamen, is het belangrijk om een snelle processor te nemen. De meest voorkomende processoren zijn van Intel en AMD. Wilt een snelle processor is het verstandig om voor een Intel i7 of AMD A8 of AMD A10 te gaan. 

TIP 3: Geheugen van de laptop

De gemiddelde laptop van dit moment heeft 4 tot 6 GB geheugen. Het is ook aan te raden om dit minimaal te kiezen. 4GB is voldoende om de meeste software te kunnen draaien. Meer geheugen zorgt er o.a. voor dat uw laptop sneller opstart en dat de programma's of spellen die u wilt spelen eerder opstarten en soepeler draaien.

Wilt u dus meer spellen spelen, dan is het aan te raden een laptop uit te zoeken met meer geheugen. Ook voor foto en filmbewerking is het van belang meer geheugen in de laptop te hebben. Het bewerken van de beelden zal dan veel sneller gaan wat prettiger werkt.

MicrosoftTIP 4: Besturingssysteem

Koopt u een laptop bij EP:Tummers dan zorgen wij ervoor dat deze volledig wordt geïnstalleerd. Op de laptops die wij verkopen kunt u enkel Windows installeren. Op alle laptops die u bij ons in het assortiment vindt is Windows 10 reeds geïnstalleerd. Deze biedt ook alle ondersteuning die u voor software nodig hebt. Heeft u een laptop met een touchscreen dan komt Windows 10 helemaal tot zijn recht. Windows 10 heeft extra mogelijkheden voor touchscreen schermen. Doordat dit systeem mede ontwikkeld is om op touchscreen apparaten te gebruiken werkt het op een laptop soms niet fijn. U kunt gerust langs komen bij ons in de winkel voor een demonstratie. Onze specialisten vertellen u graag de verschillen tussen een gewone laptop en een laptop met touchscreen.

TIP 5: Formaat en resolutie van het beeldscherm

Het is van belang dat u voor uzelf een keuze maakt welk formaat scherm het beste bij u past. Een kleiner scherm maakt mobiel werken een stuk makkelijker. Wie lang achter elkaar wil werken heeft liever een groter scherm. Als u veel reist kunt u het beste een laptop kopen met een 10 tot 12 inch scherm. Voor thuisgebruik is een 15 tot 17 inch scherm fijn. Voor thuis en (semi-)zakelijk gebruik en sporadisch gebruik onderweg zijn grotere schermen goed werkbaar.

De resolutie geeft het aantal pixels aan dat het beeldscherm van de laptop heeft en dus hoe scherp het beeld is. De standaard resolutie van het beeldscherm van een laptop is 1024 x 768. Dit is een verhouding van 4:3, net als het scherm van de meeste televisies en pc’s. Er zijn naast schermen met de klassieke verhouding ook laptops met een breedbeeldscherm verkrijgbaar. Deze breedbeeldschermen hebben een verhouding van 16:10 of 16:9 en een resolutie van bijvoorbeeld 1680 x 1050 of 1680 x 1080 pixels. Tevens bestaan er tegenwoordig laptops met een resolutie van 1920 x 1080 (Full HD) of zelfs 3840 x 2160 pixels (Ultra HD). Dit is dezelfde resolutie die een HD TV ook heeft.

Let naast de resolutie ook op het soort scherm. Een glimmend (glans)scherm ziet er mooi uit in een donkere ruimte, maar met felle lichtbronnen heeft u er vooral last van. U kijkt naar uw eigen spiegeling of de reflectie van de zon of lampen. U kunt dus het beste een laptop kopen met een mat scherm.

TIP 6: Harde schijf

Op de harde schijf van de laptop worden alle gegevens opgeslagen. Het besturingssysteem (Windows, OS X of Linux), muziek, films en alle andere mogelijke bestanden die op uw computer staan, worden opgeslagen op de harde schijf. Behalve de opslagcapaciteit is de snelheid van de harde schijf van belang.

De belangrijkste eigenschap van de harde schijf is uiteraard de opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit wordt aangegeven in gigabytes (GB). Eén gigabyte staat bij een harde schijf gelijk aan 1024 MB. Als u de laptop slechts voor tekstverwerking en internet gebruikt, dan heeft u geen overdreven grote harde schijf nodig (320-500 GB). Als u meer doet met videobewerking of computerspellen, dan is het aan te raden dat u niet bezuinigt op de harde schijf. Een harde schijf met een grootte van 750GB tot 1 TB (Terrabyte) is dan geen overbodige luxe.

Een ander kenmerk van een harde schijf is de snelheid. De snelheid waarmee de harde schijf kan lezen en schrijven wordt uitgedrukt in Revolutions Per Minute (RPM). Deze waarde geeft het aantal rondjes aan dat een harde schijf per minuut kan draaien. De goedkoopste harde schijven beginnen bij 5400 RPM, de snelste gaan tot 7200 RPM. SSD harde schijven zijn nog sneller. Deze draaien namelijk niet.

Een SSD schijf is gebaseerd op flashgeheugen. Een SSD-schijf is een stuk sneller, kleiner maar ook een stukje duurder dan de traditionele IDE- en SATA-harde schijven. Een SSD zorgt er mede voor dat u laptop vooral sneller opstart. Ook het opslaan en lezen op de schijf van bestanden gaat een stuk sneller. Aangezien er geen bewegende onderdelen in een SSD schijf zitten produceren ze geen geluid en zijn ze minder of niet kwetsbaar. Indien u meer dan 250 GB opslagruimte nodig heeft, kunt u het beste een traditionele harde schijf nemen. SSD-schijven vind u vooral terug in nieuwere laptops, zoals ultrabooks. Deze worden hierin geplaatst omdat deze minder ruimte in nemen.

TIP 7: Uitgangen op de laptop

De meeste laptops zijn tegenwoordig voorzien van aansluitingen op de videokaart waarmee u bijvoorbeeld een los beeldscherm of een televisie aan kunt sluiten op uw laptop. Er zijn verschillende soorten uitgangen beschikbaar, waaronder: VGA of HDMI.

Een VGA-aansluiting is te herkennen aan een langwerpig (blauw) stekkertje met vijftien ronde puntjes. Met deze aansluiting kunt u analoog beeld naar een extern beeldscherm sturen.

Asus laptopOm digitaal beeld en geluid naar een HD-televisie of -beeldscherm dat HDMI ondersteunt te sturen, kunt u een HDMI-aansluiting gebruiken. Een HDMI-aansluiting is een dunne platte aansluiting.

Op de meeste laptops is ook een ethernet aansluiting aanwezig. Deze is nodig om met een LAN kabel verbinding te kunnen maken met het internet. Naast internet via de ethernet aansluiting kunt u ook gebruik maken van het ingebouwde wifi signaal.

Een USB-poort is een snelle directe aansluiting voor randapparatuur zoals muizen, toetsenborden, webcams, multifunctions en externe harde schijven. U kunt een USB-verbinding heel eenvoudig gebruiken door simpelweg de USB-connector van het apparaat in de USB-poort te plaatsen. Windows zal dan automatisch op zoek gaan naar de juiste drivers. In veel gevallen is het apparaat dan, zonder dat u zelf iets hoeft te doen, gelijk geïnstalleerd en werkend (Plug & Play).

De meeste laptops en computers zijn tegenwoordig voorzien van minimaal twee USB-poorten. Let op dat een laptop voldoende USB-aansluitingen heeft voor de apparaten die u wilt gebruiken.

TIP 8: Het gebruik van de laptop.

Het grote voordeel van een laptop is dat u deze op iedere plek binnen en buiten het huis kunt gebruiken. Hierdoor bent u een stuk mobieler. Als u van plan bent om de laptop vaak buitenshuis te gebruiken dan is het van belang om op het gewicht van de laptop letten. Een lichtere en dunne laptop is makkelijker om mee te nemen op reis.

In dit geval kunt u een netbook of een ultrabook overwegen. Een netbook is kleiner en lichter. Vaak mist een netbook bijvoorbeeld wel een dvd drive. Grootste voordelen van netbooks zijn het lage gewicht en de kleine afmetingen. Netbooks zijn wel minder snel dan normale laptops of notebooks. Ze hebben meestal een lage hoeveelheid intern geheugen en een eenvoudige processor. Een netbook wordt vooral gebruikt om te kunnen surfen, maar kan niet worden gebruikt voor zware spellen of programma's.

Een alternatief voor netbooks zijn de nieuwere Ultrabooks. Ultrabooks zijn zeer dunne laptops die aan specifieke eisen van Intel moeten voldoen. Deze eisen zijn o.a. gebaseerd op de maximale dikte van de notebook, processorsnelheid, gewicht en werkduur van de accu. Ultrabooks hebben een lange werkduur, wegen maximaal 1,8 kilo en zijn ultradun. Ultrabooks zijn krachtiger dan de gemiddelde netbook.

TIP 9: Levensduur van de accu verlengen

Laad de batterij op voordat hij leeg is, want diepontlading is heel slecht voor een Li-ion accu. Laptops zijn zo ingesteld, dat ze zichzelf tijdig uitschakelen - start niet opnieuw op voordat de stroomkabel is aangesloten. Dit type accu heeft geen 'geheugen': de capaciteit gaat niet achteruit als u de accu deels oplaadt. De accu verliest sneller capaciteit als hij aan warmte wordt blootgesteld. Zorg er dus voor dat de laptop niet in de zon ligt of bijvoorbeeld in de auto. Als de laptop meestal op het stroomnet is aangesloten, en maar heel soms mobiel gebruikt, kun u de accu beter verwijderen. Bewaar hem half opgeladen op een koele plek.

TIP 10: Langer werken op de laptop

Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet zodat u langer kunt werken op uw laptop zonder dat deze aan de stroom hoeft te hangen:

  • De verlichting van een scherm vraagt veel energie. Zet deze zo mogelijk in een minder felle stand.
  • Gebruik een bespaarstand als deze aanwezig is: laat de notebook na korte tijd in hibernate (winterslaap) of standby gaan.
  • Voorzieningen die u niet gebruikt en toch energie vragen, kunt u beter uitzetten, bijvoorbeeld Bluetooth, wifi en umts.
  • Voorkom veelvuldig aan- en uitzetten.
  • Zet schermanimaties en bewegende screensavers uit.
  • Advies is om een laptop te kopen met een energiezuinige processor.

TIP 11: Laat uw laptop door ons startklaar maken!

Als een laptop van de fabriek komt, staat er veel reclame op in de vorm van software en programma's die u dertig dagen vrijblijvend mag gebruiken. Vaak zit u hier niet op te wachten. Veel van deze software levert namelijk alleen maar vervelende meldingen op. Ook wordt tegenwoordig geen herstel-dvd meer bijgeleverd, waarmee het systeem weer kan worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Daarom biedt EP: Tummers servicepakketten aan, waardoor u volledig startklare laptops kunt kopen. Wij installeren het systeem, verwijderen vervelende reclamesoftware en installeren een antivirusprogramma. Ook maken we een herstelpunt, waarmee u de laptop altijd weer terug kunt zetten naar de fabrieksinstellingen. Dat is maximaal ontzorgen!

TIP 12: Ik maak nog gebruik van Windows XP, wat veranderd er voor mij als klant?

Op 8 april 2014 is Windows gestopt met de ondersteuning van XP. Wat betekent dit voor u? Een versie van Windows die niet meer ondersteund wordt, ontvangt niet langer software-updates van Windows Update. Uw pc blijft gewoon werken, maar doordat Windows, XP niet meer ondersteund, is de pc kwetsbaarder voor virussen, spyware en andere beveiligingsrisico's. Daarnaast wordt de nieuwste Internet Explorer ook niet langer ondersteund.

Hoe bescherm ik mijn pc nu de ondersteuning is gestopt? Er zijn twee opties voor u als klant;

  • Je huidige pc upgraden:

Heel weinig oudere pc's zijn geschikt voor Windows 10 (nieuwste Windows versie). We raden u aan Windows-upgradeassistent te downloaden en te installeren om te zien of je pc voldoet aan de systeemvereisten voor Windows 10. Als uw pc geschikt is, kun je aan de hand van de stappen in de handleiding, de upgrade uitvoeren.

  • Het kopen van een nieuwe pc:

Wanneer uw huidige pc niet geschikt is voor Windows 10, is dit misschien het juiste moment om op zoek te gaan naar een nieuwe en betere pc. Hiervoor kunt u onze brede selectie nieuwe pc's bekijken op de website. Deze zijn krachtiger, lichter en stijlvoller.