Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze specialist stofzuigers

Stofzuigen is wellicht niet de meest favoriete bezigheid van veel mensen, maar toch is een stofzuiger in vrijwel elk huis onmisbaar. Stofzuigers zijn er in vele soorten en maten. Wat voor stofzuiger u nodig heeft, is voor een groot deel afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden. Daarnaast is onder meer van belang de soort vloerbedekking die er ligt en of er huisdieren aanwezig zijn.

TIP 1: Maak een keuze uit de verschillende stofzuigers.

TIP 2: Let op de zuigkracht en het vermogen van de stofzuiger

TIP 3: Actieradius en snoerlengte van een stofzuiger

TIP 4: Bedenk of u een stofzuiger met of zonder zak wilt hebben

TIP 5: Bedenk welk soort buis u nodig heeft.

TIP 6: Verschillende mondstukken

TIP 7: Zuigkrachtregeling van stofzuiger

TIP 8: Heeft u last van allergieën? Koop dan een stofzuiger met een anti allergiefilter.

TIP 9: Zorg goed voor uw stofzuiger

TIP 10: Wat veranderd er voor de stofzuigers na 1 september 2014?

 

TIP 1: Maak een keuze uit de verschillende stofzuigers.

Inmiddels zijn er vele verschillende stofzuigers op de markt. Wij onderscheiden vijf modellen: sledestofzuiger, steelstofzuiger, kruimelzuiger, nat en droog stofzuiger en de robotstofzuiger.

De sledestofzuiger is het meest bekende type. Dit model kunt u makkelijk achter u aan trekken en staat laag bij de grond. Bij een sledestofzuiger heeft u de keuze voor een permanent stofreservoir of de bekende stofzak.

Een steelstofzuiger is een langwerpig model en het stofreservoir bevindt zich aan de steel. De vroegere steelstofzuigers waren zeer zwaar en hadden een stoffen opvangzak aan de steel. Sommige merken zoals AEG-Electrolux en Miele combineren twee apparaten in hun steelstofzuigers. De kruimelzuiger voor kleine oppervlakken en de steelstofzuiger voor de vloer. De kruimelzuiger is dan geintgreerd in de steelstofzuiger en is met een kliksysteem van de stofzuiger te verwijderen.

Een nat & droog stofzuiger is een stofzuiger waarmee zowel droog als nat gestofzuigd kan worden. De stofinhoud is veel groter dan die van een sledestofzuiger. Deze stofzuigers worden ook vaker op bouw plaatsen gebruikt omdat deze ook het grote werk (puin) kunnen opzuigen.

Een robotstofzuiger is voorzien van een sensor. Een robotstofzuiger kan geprogrammeerd worden zodat hij uw huis vrij maakt van stof en vuil. U kunt dan zelf iets anders gaan doen. Robotstofzuigers zijn oplaadbaar via een oplaadstation. De robot stofzuigers zijn echter wel nog erg prijzig ten opzichte van de gewone stofzuiger. Deze is momenteel nog een stuk goedkoper.

TIP 2: Let op de zuigkracht en het vermogen van de stofzuiger

Als u een nieuwe zuiger koopt wilt u natuurlijk ook dat deze voldoende vermogen heeft om uw hele huis schoon te maken. Het vermogen van de motor (motorwattage) heeft een groot effect op de zuigkracht maar is niet hetzelfde als zuigkracht. De zuigkracht is namelijk de kracht waarmee de machine lucht opzuigt. Het vermogen van de motor is het wattage dat de motor verbruikt om die zuigkracht te leveren.

Zuigkracht

In de meeste stofzuigers wordt het stof opgevangen in een papieren stofzuigerzak. De zuigkracht neemt meestal af naarmate de stofzak voller wordt. Ook bij stofzuigers met een reservoir (zonder stofzakken) treedt tijdens het gebruik zuigkrachtverlies op (bij de ene eerder dan bij de andere). Een grote invloed hier is de efficiency van de technologie. Hoe efficiënter de technologie is, hoe minder vermogen de motor nodig zal hebben om dezelfde zuigkracht te leveren. De efficiency zelf kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door zuigkrachtverlies, het ontwerp en blokkades. Met andere woorden, het motorvermogen geeft aan hoeveel energie een motor verbruikt om de zuigkracht te leveren. Door middel van nieuwe technologieën kan het opleveren van extra kracht samengaan met een lager energieverbruik. Goed voor het milieu dus.

Bij een groot gezin ontstaat meestal meer stof dan bij een één- of tweepersoonshuishouden. Hierdoor kan het zijn dat u een stofzuiger nodig heeft met meer vermogen. Als u huisdieren heeft, ontstaat er nog sneller stof en blijven er haren liggen. Voor deze haren zijn speciale stofzuigers verkrijgbaar ook is het aan te raden dan een stofzuiger te nemen met meer vermogen.

TIP 3: Actieradius en snoerlengte van een stofzuiger

Let bij het kopen van een nieuwe stofzuiger ook op hoe groot de actieradius van de stofzuiger is. De maximale lengte tussen het stopcontact en de zuigmond heet actieradius en moet niet verward worden met de snoerlengte. De actieradius is daarom altijd groter dan de snoerlengte.

Het is verstandig hier van te voren over na te denken omdat niet iedereen in iedere hoek van de kamer een stopcontact heeft. Denk er dus over na zodat u met uw stofzuiger in iedere hoek van de kamer kunt zuigen.

TIP 4: Bedenk of u een stofzuiger met of zonder zak wilt hebben

Bij het kopen van een stofzuiger kunt u uit twee soorten stofopvangen kiezen: de bekende stofzuigerzakken of een stofreservoir. In de meeste stofzuigers wordt stof opgevangen in een papieren stofzuigerzak. Met stofzuigerzakken moet u goed opletten dat u in de winkel het juiste formaat koopt. Onze specialist helpt u graag bij het maken van de juiste keuze. Neem als het kan de oude stofzak (of de verpakking daarvan) mee naar de winkel. Bovendien vindt niet iedereen het even makkelijk om zo'n zak te vervangen.

Een stofreservoir is afneembaar, zodat u het op elk gewenst moment kunt legen. Het is aan te raden om de stofopvang regelmatig met een sopje uit te spoelen. Hierdoor ontstaan minder snel onaangename luchtjes. Bij een stofreservoir is het wel vaak zo dat u het vuil kunt zien omdat het reservoir doorzichtig is. U moet immers weten wanneer het reservoir vol is. De zichtbaarheid van het vuil zou misschien als onsmakelijk kunnen worden ervaren. Vaak legen is dan natuurlijk een oplossing.

Handig om te weten is dat Miele-stofzuigers allemaal over een stofzak beschikken, terwijl Dyson-stofzuigers zakloos zijn.

TIP 5: Bedenk welk soort buis u nodig heeft.

Zuigbuizen zijn er in verschillende soorten. Een telescopische buis is in hoogte verstelbaar en dus handig aan te passen aan uw lengte. Een tweedelige zuigbuis heeft een vaste lengte en is dus niet verstelbaar. Een tweedelige telescopische zuigbuis is in lengte verstelbaar en een driedelige telescopische zuigbuis is ook in lengte verstelbaar en tevens ook extra lang. Met de S-vormige zuigbuis kunt u, zonder te bukken, makkelijk onder lage meubelstukken zuigen. Met een parkeerstand is de zuigbuis voor korte tijd vast te klemmen aan de stofzuiger - soms voorzien van automatische uitschakeling - en met de opbergklem handig weg te zetten.

TIP 6: Verschillende mondstukken

Over het algemeen geldt: als het mondstuk niet deugt, doet ook het motorvermogen van de stofzuiger er niet toe.

Wat een goed mondstuk is, kunt u niet aan de buitenkant zien en kan alleen door een test worden bepaald. Duurdere stofzuigers hebben vaker standaard geavanceerdere mondstukken. In een enkel geval met een elektrisch aangedreven borstel erin of met een turboborstel die door de luchtstroom wordt aangedreven. Er zijn ook bijzonder wendbare mondstukken en mondstukken die voor bepaalde ondergronden bedoeld zijn, zoals parket.

TIP 7: Zuigkrachtregeling van stofzuiger

Stofzuiger

De zuigkracht kan op diverse manieren geregeld worden. Automatisch, elektronisch of mechanisch. Heeft u gladde vloerbedekking zoals laminaat, zeil of plavuizen plus tapijt? Dan is het handig als u een stofzuiger met elektronische zuigkrachtregeling koopt. U past de zuigkracht dan makkelijk aan door middel van een schuif of draaiknop op de stofzuiger. Een stofzuiger met een mechanische zuigkrachtregeling kunt u aanpassen met een schuif in de stofzuigerbuis. Een voetschakelaar voor de zuigkrachtregeling voorkomt onnodig bukken. Zo kunt u alle soorten vloeren met 1 zuiger zuigen.

TIP 8: Heeft u last van allergieën? Koop dan een stofzuiger met een anti allergiefilter.

Het filtersysteem filtert de lucht die de stofzuiger uitblaast. Dit is vooral van belang voor mensen met een allergie of cara (longaandoeningen zoals bronchitis of astma). Hierbij geldt: hoe groter het getal van het filtersysteem, hoe efficiënter het absorberen en opvangen van microscopisch klein ongedierte dat ademhalingsallergieën veroorzaakt, is.

H.E.P.A.-filter, of eenvoudiger gezegd hepafilter, staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit is één van de beste filters die verkrijgbaar is. Het hepafilter filtert microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht die ademhalingsallergieën veroorzaken en vangt deze op. In de stofcassette kunnen tijdens het zuigen hinderlijke luchtjes ontstaan. Een laagje actieve koolstof in de filtercassette kan dit voorkomen. Door dit laagje worden ook alle geurtjes volledig geabsorbeerd.

Het S-klassefilter is ook zo'n soort filter. Het S-klassefilter is voorzien van twee filtervliesjes die fijne stofdeeltjes uit de lucht filteren. De uitgeblazen lucht is vrij van zelfs de allerkleinste stofdeeltjes. Indien u last heeft van allergieën kunt u met een S-klassefilter opgelucht ademhalen.

Alle Dyson stofzuigers (de sledemodellen) worden aanbevolen door de Britse Allergy Foundation en Allergie Suisse. De sledestofzuigers van Dyson zijn dus allemaal geschikt voor mensen met allergieën. De modellen met een HEPA filter (deze modellen hebben ‘Allergy’ in de naam) kunnen, in vergelijking met sledemodellen zonder deze benoeming, nog meer bacteriën uit de lucht halen.

TIP 9: Zorg goed voor uw stofzuiger

Voordat u de stofzuiger aanzet, dient u het hele snoer uit de machine te halen. Indien u het snoer, helemaal of gedeeltelijk, in de stofzuiger laat, zal deze heet worden en hiermee kan brandgevaar ontstaan. Haal het snoer dus helemaal uit de stofzuiger. Vervang of ledig ook tijdig de stofzak. Als u dit niet doet dan kan de stofzuiger zijn zuigkracht verliezen waardoor niet alles meer wordt opgezogen. Het motorfilter en het uitblaasfilter hebben ook aandacht nodig, want als deze vol zijn, gaat de zuigkracht achteruit. In de gebruiksaanwijzing staat hoe vaak deze filters moeten worden vervangen of gereinigd. Een motorfilter zit vaak ingesloten bij een verpakking stofzuigerzakken.

Mocht u toch nog problemen hebben met uw stofzuiger kun u natuurlijk altijd contact met ons opnemen of de stofzuiger online aanmelden voor reparatie.

TIP 10: Wat veranderd er voor de stofzuigers na 1 september 2014?

Vanaf 1 september 2014 voldoen alle stofzuigers aan de volgende eisen:

  • Het vermogen is maximaal 1600 watt
  • Stofopname op tapijt is minstens 70 procent
  • Stofopname op harde vloeren is minstens 95 procent
  • De energieklasse is minstens klasse G
  • Het energielabel voor stofzuigers vermeldt de efficientieklasse met daarbij de vijf aanvullende prestaties. Deze waarden worden gemeten met gestandaardiseerde testmethoden die in de gehele stofzuigerbranche worden gehandhaafd

    Wilt u meer informatie lezen over deze wijziging? Neem dan een kijkje op ons blog Energielabels voor stofzuigers