Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van uw specialist strijken

Bent u op zoek naar een strijkijzer? Strijkijzers zijn er in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Een stoomstrijkijzer geeft stoom af tijdens het strijken. Een stoomgenerator heeft een aparte watertank waarin water aan de kook wordt gebracht. Een totaaloplossing voor het strijken is een strijksysteem. Deze actieve strijkplanken hebben een aanzuig- en opblaassyteem om snel en professioneel te strijken. Een droogstrijkijzer is een licht strijkijzer zonder stoom. Om u een duidelijker beeld te kunnen geven van de verschillende strijksystemen hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

TIP 1: Welk type strijkijzer heeft u nodig?

TIP 2: Let er op dat uw strijkijzer een goede zool heeft.

TIP 3: Geeft het strijkijzer voldoende stoom?

TIP 4: Let op het gebruiksgemak

TIP 5: Onderhoud uw strijkijzer goed!

TIP 6: Waar let u op bij het kopen van een strijkplank?

TIP 7: Wat houdt automatisch temperatuur instellen in bij strijkijzers?

 

 

TIP 1: Welk type strijkijzer heeft u nodig?

Stoom systeem

Stoomsystemen, ook wel stoomgeneratoren genoemd, zijn strijkijzers met een aparte bak waarin stoom wordt geproduceerd. Het strijkijzer zit met een flexibele buis aan de bak vast. Via deze buis wordt de stoom naar het strijkijzer vervoerd. Bij een stoomsysteem, is het belangrijk om te letten op de druk en de inhoud van het waterreservoir. Er zijn stoomsystemen die u continu kunt navullen en waarvan het waterreservoir afneembaar is.

Stoom systeem
Stoom strijkijzer

Stoom strijkijzer

Met een stoomstrijkijzer komt tijdens het strijken stoom vrij. Deze stoom zorgt voor een glad strijkresultaat. Met een stoomstoot kunt u het strijkijzer extra stoom laten afgeven om net even die lastige kreukel uit het kledingstuk te krijgen. Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Een strijkijzer met een hoger wattage heeft ook een hogere stoomafgifte. Dit zorgt er weer voor dat u makkelijker een beter strijkresultaat kunt behalen. Bij veel stoomstrijkijzers kunt u de hoeveelheid stoom die u nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk.


Strijkijzer zonder stoom

Bij een droogstrijkijzer moet u zelf zorgen voor vocht in het strijkgoed. Dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit. Deze strijkijzers worden ook vaak als reis strijkijzers gebruikt. Door het in verhouding kleine formaat zijn zij makkelijk mee te nemen. Deze zijn licht in gewicht en hebben een laag wattage. Ideaal dus voor op de camping of op vakantie.

Strijken zonder stoom
Strijkmachine

Strijkmachine

Met een strijkmachine kunt u heel gemakkelijk en snel grotere stukken strijken. Tafellakens kunt u heel gemakkelijk strijken. Bij een strijkmachine plaatst u de gekreukte was tussen 2 platen die vervolgens ervoor zorgen dat alle kreuken uit de kleding wordt gestreken. Er zijn ook varianten verkrijgbaar waar u de producten over een grote rol trekt waarbij de kleren gestreken worden. Dit soort strijkmachine wordt vaak gebruikt voor professioneel gebruik zoals in atteliers of bij het maken van kleding.

Wij raden u ten alle tijden aan om gewoon kraanwater te gebruiken. Hier moet u geen stoffen als waterverzachter of parfum aan toe voegen. Dit kan zorgen voor lastige vlekken op uw kleding. Tevens zorgt het voor extra slijtage in het strijkijzer.
Broekenpers

Met een broekenpers kunt u heel gemakkelijk en snel uw broeken strijken. Bij een broekenpers plaatst u uw broek in het apparaat en deze wordt perfect in de naad geperst.

Wij raden u ten alle tijden aan om gewoon kraanwater te gebruiken. Hier moet u geen stoffen als waterverzachter of parfum aan toe voegen. Dit kan zorgen voor lastige vlekken op uw kleding. Tevens zorgt het voor extra slijtage in het strijkijzer.

Broekenpers

TIP 2: Let er op dat uw strijkijzer een goede zool heeft.

Er zijn verschillende soorten zolen met hun voor- en nadelen. De materialen die fabrikanten aangeven zijn soms slechts coatings, waardoor de eigenschappen niet altijd volledig gelden. Vraag onze specialist in de winkel naar het materiaal waar de strijkzool van gemaakt is.

Speciale coatings op staal:

 • Glijdt zeer soepel.
 • Krasbestendigheid loopt uiteen van redelijk tot zeer goed, afhankelijk van de fabrikant.

Geëmailleerd staal:

 • Glijdt zeer soepel.
 • Zeer goede krasbestendigheid.

Keramiek

 • Glijdt zeer soepel.
 • Zeer goede krasbestendigheid.

RVS

 • Prestaties hangen af van de behandeling van het rvs.
 • Krast vrij snel.

Aluminium

 • Licht, handig als je niet veel kracht hebt.
 • Goed strijkresultaat is lastig te behalen.
 • Zonder coating blijft aluminium als het ware aan de stof plakken.
Stoom

TIP 3: Geeft het strijkijzer voldoende stoom?

De hoeveelheid geproduceerde stoom bepaalt mede het strijkresultaat. Stoomgeneratoren produceren meer stoom dan stoomstrijkijzers.

Vaak is de hoeveelheid stoom gerelateerd aan het vermogen van het strijkijzer: hoe hoger het vermogen, des te meer stoom en des te meer u kunt strijken. Een stoomstrijkijzer kan ook een stoomstootfunctie hebben, waarbij in korte tijd een stoot aan stoom wordt gegeven. Een sprayfunctie kan ook handig zijn om het wasgoed opnieuw te bevochtigen bij hardnekkige kreukels. U kunt dan een kleine hoeveelheid water op het strijkgoed spuiten zodat kreukels makkelijker verdwijnen.

TIP 4: Let op het gebruiksgemak

Het basisprincipe van een strijkijzer is niet zo lastig. Bij het aanschaffen van een nieuw strijkijzer zijn er een aantal functies waar u op kunt letten:

 • Vorm van de zool. Is deze goed afgestemd, zodat u bijvoorbeeld gemakkelijk om knopen en in hoekjes kunt strijken? Een goede zool is breed, maar met een smalle, platte punt.
 • Opbergmogelijkheid snoer. Is er een mogelijkheid om het snoer op te bergen? Zo blijft het snoer namelijk langer mooi en heel.
 • Waterniveau. Is het gemakkelijk te zien hoeveel water nog in het reservoir zit?
 • Vulopening. Een waterreservoir kunt u makkelijker vullen als de opening ruim is en het klepje gemakkelijk opent en sluit.
 • Stoomproductietijd. Hoelang duurt het voordat het strijkijzer klaar is voor gebruik?
 • Afkoelingstijd. Hoelang duurt het voordat het strijkijzer goed genoeg is afgekoeld om op te bergen?
 • Een tuimelsnoer is een handige voorziening: zo zit het snoer niet in de weg tijdens het strijken.
 • Een losse sproeier om hardnekkige kreukels aan te pakken.
 • Een knop voor een extra stoomstoot.
 • Automatische uitschakeling als het apparaat even niet wordt gebruikt.
 • Mogelijkheid tot verticaal stomen.
 • Een waarschuwingslampje als het waterreservoir leeg is.
 • Een druppelstop om te voorkomen dat er water op het wasgoed valt.
 • Een anti-kalksysteem. Zodat u strijkijzer niet stuk gaat door kalkvorming.

TIP 5: Onderhoud uw strijkijzer goed!

Regelmatig uw strijkijzer schoonmaken is erg belangrijk. De grootste vijand van een strijkijzer is kalk. Als de gaatjes verstopt raken met kalk doet het strijkijzer het minder goed of helemaal niet meer en er kan kalk op uw kleding terecht komen. Hoe kunt u uw strijkijzer het beste schoonmaken en kalkvrij houden? Wij hebben een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet.

Water

Het Nederlandse kraanwater is over het algemeen zo zacht - er zit zo weinig kalk in - dat u het gewoon in uw stoomstrijkijzer kunt gebruiken. Het gebruik van flessen water of gedestilleerd of gedemineraliseerd water is niet nodig. Woont u ergens waar het water wat harder is, dan kunt u het kraanwater eventueel mengen met gedestilleerd water. Hier moet u geen stoffen als waterverzachter aan toevoegen. Dit kan vlekken veroorzaken op uw kleding.
U kunt er ook voor kiezen om WPRO active water te gebruiken. Dit haalt niet alleen de kalk uit het water maar ook de mineralen. Deze zorgen voor bacteriën die een bruine substantie op de kleren kunnen achterlaten.

Voorkomen

Bij het schoonmaken van een strijkijzer geldt: Voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van kalkaanslag. Spoel het strijkijzer daarom per 10 strijkbeurten even door met kraanwater. Volg de instructies in de handleiding. Ga liever niet met azijn of chemische middelen aan de gang als dit door de fabrikant wordt afgeraden. Het zou kunnen dat er kunststof onderdelen in het strijkijzer zitten die op die middelen reageren.

Anti-kalk

Een aantal stoomstrijkijzers heeft handige onderdelen die meehelpen bij het schoonmaken van het strijkijzer. Deze bevatten een anti-kalksysteem, zoals een cartridge die het water filtert of een bakje dat kalk opvangt. Door dit bakje schoon te maken of de cartridge te vervangen, voorkomt u op een eenvoudige manier kalkaanslag.

Thermische schok

Heeft u alles geprobeerd en komt u maar niet van de kalk af? Gebruik dan de thermische schok als laatste redmiddel. Hiermee schokt u de kalkdeeltjes los. U kunt uw stoomstrijkijzer dan wel weer gewoon gebruiken, maar er is wel kans dat er losgekomen kalkdeeltjes op het strijkgoed terecht komen.

Zool

Als de zool vies geworden is door kalk, stijfsel of het per ongeluk strijken over een printje, kunt u de koude strijkbout op een doekje met schoonmaakazijn zetten en dit een halfuur laten inwerken. Haal er vervolgens een vochtige doek overheen. Als het vuil nog niet weg is kunt u dit nog een keer herhalen. Als het vuil er nog niet af is kun je het voorzichtig met een nat sponsje proberen.

Bij zolen van geëmailleerd staal kan het zelfs met een schuursponsje, omdat geëmailleerd staal niet snel krast.


Strijkplank

TIP 6: Waar let u op bij het kopen van een strijkplank?

Als u gaat strijken heeft u natuurlijk ook de juiste strijkplank nodig. Wij hebben een aantal punten voor u op een rij gezet waar u op kunt letten bij het aanschaffen van een nieuwe strijkplank.

 • Gewicht: als hij te zwaar is, is het lastig hem te verplaatsen en op te bergen. Als hij te licht is kan hij omvallen of verschuiven tijdens het strijken.
 • Stabiliteit: kiept de plank niet naar de zijkant of de punt om, als u aan het strijken bent?
 • Hoogte: voor lange mensen moet hij hoog genoeg te zetten zijn.
 • Breedte: een brede strijkplank is handig, omdat u dan uw strijkgoed minder vaak hoeft te verplaatsen en u kunt grotere oppervlakken in 1x strijken.
 • Strijkijzerhouder: is er ruimte genoeg voor uw strijkijzer of stoomgenerator? Is het stevig genoeg?
 • Gaatjes in de plank: een massieve houten plank kan snel gaan rotten door het vocht van het strijkijzer.

TIP 7: Wat houdt automatisch temperatuur instellen in bij strijkijzers?

Philips introduceert het revolutionaire stoomstrijkijzer met Optimal Temp-technologie. Verder komt Tefal met de Smart Technology op de markt. Deze innovatieve technologie zorgt er altijd voor dat u gebruik maakt van een optimale combinatie van temperatuur en stoom. Hierdoor baant het strijkijzer zich moeiteloos een weg door zijde, jeans, polyester of katoen zonder de temperatuur te hoeven aanpassen. Door deze nieuwe temperatuurstand zijn de stoomstrijkijzers veilig in gebruik en worden fijne stoffen verder niet beschadigd. Zelfs wanneer u het stoomstrijkijzer vijf minuten op een fijne stof laat staan, zoals zijde of kasjmier, is er geen risico op brandplekken. De stoomstrijkijzers van Philips en Tefal zijn verder snel en tijdbesparend omdat het niet meer nodig is om kledingstukken vooraf te sorteren, of te wachten totdat het strijkijzer opgewarmd of afgekoeld is. Klik hier voor het assortiment stoomstrijkijzers.