Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Waar moet u op letten als u een nieuwe vriezer koopt?

Vrieskasten kunt u in inbouw- en vrijstaande varianten kopen. Bij een inbouw vrieskast wordt deze netjes achter een meubelpaneel weggewerkt zodat de vrieskast een geheel vormt met de rest van de keuken. Een vrijstaande vrieskast wordt meestal los gekocht. Er zijn vele verschillende soorten vrijstaande vriezers, hierdoor is het vaak lastig om de juiste keuze te maken. Wilt u liever een kastmodel met overzichtelijke lades of een kist waar u veel meer in kwijt kunt. Om u hierbij te helpen hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet die het makkelijker maken een keuze te maken voor de juiste vriezer.

TIP 1: Welk type vriezer heeft u nodig?

TIP 2: Klimaatklasse van de vriezer

TIP 3: Energieverbruik vriezer

TIP 4: Invriescapaciteit vriezer

TIP 5: NoFrost-techniek

TIP 6: Maak de vriezer schoon als het vriest

TIP 7: Vervoer en plaatsing

 

 

TIP 1: Welk type vriezer heeft u nodig?

Er zijn vele soorten en maten vrijstaande vriezers. Het kiezen van het juiste model is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. De inhoud van de vriezer is afhankelijk van uw huishouden en uiteraard u eigen voorkeur. Om een keuze uit de verschillende vriezers te maken, is het handig te weten hoeveel inhoud een vriezer voor u moet hebben. De inhoud van de vriezer wordt weergegeven in liters.

Tafelmodel vriezer

Een tafelmodel vriezer heeft normaliter vastgestelde afmetingen. De standaard afmetingen zijn 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. De breedte kan variëren tussen de 45 en 60 centimeter. Een tafelmodel vriezer heeft over het algemeen een inhoud van 120 á 140 liter.

Een tafelmodel vriezer biedt de mogelijkheid om de bovenzijde als werkblad te gebruiken, maar de vriezer kan ook ingebouwd worden onder het werkblad in de keuken. Let er echter op dat de vriezer niet koelt, maar warmte afvoert. Er dient dus genoeg ruimte aan de achterzijde over te blijven om deze warmte kwijt te kunnen. Dit is essentieel voor vrijstaande modellen en al helemaal voor inbouw vriezers. Vaak kan bovenop of naast het tafelmodel eenzelfde model koelkast worden geplaatst.

Tafelmodel vriezer
Kastmodel vriezer

Kastmodel vriezer

Een kastmodel vriezer is hoger dan een tafelmodel en heeft meer inhoud. Een kastmodel vriezer kunt u dan ook niet onder een aanrechtblad bouwen, in tegenstelling tot het tafelmodel. Verder is een kastmodel vriezer gelijk aan een tafelmodel vriezer. Een kastmodel vriezer heeft voldoende inhoud voor een vierpersoons huishouden. Vaak kan naast een kastmodel vriezer eenzelfde model diepvriezer worden geplaatst. Let er dan op dat door condensvorming er enkele centimeters tussen de twee modellen moet blijven.

Diepvrieskist

Een diepvrieskist gaat open door middel van een klep die omhoog getrokken moet worden. Een diepvrieskist is bijzonder geschikt als u behoefte heeft aan veel vriesruimte. Veel mensen hebben dan ook een vrieskist als extra vriesruimte. In een diepvrieskist kunnen grote hoeveelheden levensmiddelen worden bewaard. Dus als u bijvoorbeeld veel groente uit de tuin wilt invriezen, is dit ideaal. Het is wel lastig dat de producten op elkaar gestapeld moeten worden. Het hangt dus van uw persoonlijke situatie af welk model voor u het meest praktisch is.

Diepvrieskist

TIP 2: Klimaatklasse van de vriezer

U kunt een vriezer op verschillende plaatsen in uw huis neerzetten, maar niet elke vriezer is geschikt voor elke plaats. Als u de vriezer bijvoorbeeld wilt plaatsen in de schuur, waar het over het algemeen wat kouder is dan in de keuken, is het verstandig om een vriezer te kopen die hier tegen kan. Bij een te koude of te warme omgevingstemperatuur werkt het apparaat mogelijk niet goed. Hiervoor zijn klimaatklassen ingesteld.

Een vriezer met klimaatklasse N zal het beste werken met een omgevingstemperatuur tussen de 16 °C en 32°C. Een vriezer met klimaatklasse SN zal daarentegen ook werken bij een minimumtemperatuur van 10°C. In onderstaande tabel kunt u goed zien welke klimaatklasse er zijn.


Klimaatklasse Minimum temperatuur °C Maximum temperatuur °C
SN 10 32
N 16 32
ST 18 38
T 18 43
SN-ST 10 38
SN-T 10 43

TIP 3: Energieverbruik vriezer

Energie A

Hoe houd u het verbruik van uw vriezer laag? Behalve dat u de zuinigste vriezer kunt kopen, zijn er ook manieren waarop u zelf energie kunt besparen. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet:

Let op de grootte van de vriezer

Koop een vriezer die bij uw persoonlijke situatie past. Een vriezer die te groot voor u is, slurpt onnodig veel energie. Vertel in de winkel, als u een vriezer gaat kopen, hoe groot het gezin is en hoe vaak u boodschappen doet. Zo koopt u een vriezer die qua energiegebruik bij u past. Een te grootte vriezer wordt bijvoorbeeld maar half gevuld en verbruikt zo dus onnodig energie.

Ruimte vriezer

Zorg dat er genoeg ruimte om de vriezer zit, zodat deze goed kan ventileren. Kijk in de handleiding wat de fabrikant aanraadt. Als een vriezer goed kan ventileren is dat goed voor het energiegebruik van de vriezer.

Temperatuur vriezer

Zet de vriezer op de koelste plaats in de keuken, dus niet naast het raam of naast de oven.

Deur vriezer

Als de deur vaak en lang open gaat, is het verbruik van de vriezer groot. Doe de deur alleen open als dit nodig is en leg eten en drinken zo weg dat je het snel kun pakken en niet onnodig lang hoeft te zoeken.

TIP 4: Invriescapaciteit vriezer

Het is belangrijk u zelf de vraag te stellen hoeveel u over het algemeen in een keer wilt invriezen. Wilt u bijvoorbeeld regelmatig na een eigen oogst, grote hoeveelheden groente snel invriezen? Let dan goed op de invriescapaciteit per 24 uur van de vriezers. Een diepvrieskist kan over het algemeen meer etenswaren invriezen per 24 uur.

TIP 5: NoFrost-techniek

Geen ijsschotsen in de vriezer? Kies dan voor een vriezer met no-frost. Met de NoFrost-techniek behoort het ontdooien en dus het leegmaken van de diepvriezer tot het verleden. De diepvriesproducten worden met gekoelde circulatielucht ingevroren en de luchtvochtigheid naar buiten getransporteerd, er ontstaat geen ijsafzetting en dus hoeft u de vriezer nooit te ontdooien.

TIP 6: Maak de vriezer schoon als het vriest

De meeste vriezers beschikken tegenwoordig over no frost maar degene die dat niet hebben moeten van tijd tot tijd ontdaan worden van het ijs wat aan de binnenkant zit.

Dit is nou eenmaal niet het leukste klusje. U moet óf al het eten uit uw vriezer ontdooien en opeten of al uw spullen naar de buren of vrienden brengen, alvorens u kunt gaan ontdooien. Het Nederlandse winterweer biedt hierbij uitkomst. Als het buiten vriest dat het kraakt, kunt u gerust uw vriezer ontdooien, want u kunt uw spullen gewoon buiten leggen. Het beste is als u deze spullen in speciale diepvriestassen stopt. Deze tassen zorgen er ook nog eens voor dat de bevroren producten langer bevroren blijven. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen een vriezer te kopen met no-frost. Dan hoeft u uw deze niet te ontdooien.

TIP 7: Vervoer en plaatsing

Wanneer u een vriezer vervoert is het altijd het beste deze rechtopstaand te vervoeren. Wanneer de vriezer liggend wordt vervoerd dan is het noodzakelijk om de vriezer 6 à 8 uren rechtop te laten staan voordat u deze weer aanzet. Zodra u de vriezer direct aanzet zal de motor vastlopen. Na 6 à 8 uren is de koelvloeistof weer verdeeld over het circuit en kunt u de vriezer op een veilige manier aanzetten.