Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze wasmachine specialist

Specialist Wassen den Drogen

 

TIP 1: Welke wasmachine is voor u geschikt? Een voorlader of een bovenlader

Een belangrijke keuze, en vaak de eerste, is de keuze tussen voorlader en bovenlader. Een bovenlader kan erg praktisch zijn met plaatsen aangezien deze minder breed is dan een voorlader. Ook de handigheid van het in- en uitladen (u hoeft niet te bukken) kan een reden zijn om te kiezen voor een bovenlader. Een voorlader heeft het voordeel dat de vulcapaciteit groter kan zijn, dat er hogere toerental bereikt kan worden, dat er  minder water wordt gebruikt en dat (in veel gevallen) een wasdroger bovenop de wasmachine kan worden geplaatst. Dit bespaart dus ruimte. Of dit voor u belangrijk is, hangt nauw samen met uw persoonlijke situatie.

Er zijn meer voorladers dan bovenladers op de markt. Ook zijn er enkele machines die volledig in de keuken zijn in te bouwen met een keukenfront aangepast aan uw keuken. Dit is echter wel een situatie die zelden voorkomt, maar het geeft wel aan dat er bijna voor iedere situatie een oplossing te vinden is.

TIP 2: Energieverbruik van de wasmachine

Het energieverbruik wordt aangegeven met energie labels. Hierin zijn 7 klassen te onderscheiden: A+, A++, A+++, A+++-10%, A+++-20%, A+++-30% en A+++-40%. Deze klassen geven aan hoe zuinig de machine is. Ook wordt het water- en energieverbruik (bij 220 wasbeurten) per jaar vermeld. De labels zijn allemaal taal neutraal. Dat wil zeggen dat alle tekst is vervangen door icoontjes en pictogrammen.

Er zijn veel wasmachines met uitgestelde start-functie. Zo'n wasmachine kopen kan handig zijn als u bijvoorbeeld nachtstroom hebt. Binnen de groep die een uitgestelde start hebben, kunt u twee soorten wasmachines kopen. De starttijd is in te stellen of de eindtijd is in te stellen. Bij de laatste berekent de wasmachine zelf wanneer hij moet beginnen met wassen. Dit wordt op de machine ook vaker aangeduid met “klaar in”. De Bosch, Siemens en Samsung hebben deze functie. De in te stellen startvertraging varieert van 15 minuten tot 24 uur. Deze wasmachine kunt u dus zo instellen dat deze alleen maar wast tijdens de uren dat u nachtstroom heeft. Dit kan voor een enorme besparing zorgen op uw energie rekening.

TIP 3: Wasresultaat van de wasmachine

Bij wasmachines is natuurlijk het was-resultaat van belang. Het was-resultaat geeft aan hoe schoon de was uit de machine komt. Dit wordt aangegeven door de letters A tot en met G. Van deze zeven letters staat A voor het beste was-resultaat en G voor het slechtste. Bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig was-resultaat A.

TIP 4: Aantal toeren van de wasmachine

Was moet niet alleen schoon, maar ook behoorlijk “droog” uit de machine komen. Het is dus het restvocht wat nog in de kleding zit. Hoeveel restvocht het wasgoed heeft na het wassen en uit de wasmachine komt, wordt bepaald door het toerental waarop de wasmachine centrifugeert. Hierbij geldt: hoe hoger het toerental, des te minder restvocht er in het wasgoed zit. Vaker wordt het restvocht met een 1400 toerental wasmachine aangeduid met een B-label en een 1600 toerental met een A-label. Wilt men geen 1600 toerental wasmachine, adviseren wij ook vaak om het wasgoed een keer extra te laten centrifugeren op het hoogste toerental van de wasmachine.

Een wasmachine met een hoge centrifugesnelheid vereenvoudigt weer het werk van de droger. Het verschil tussen 1000 en 1200 toeren is aanzienlijk. Het restvochtpercentage bij 1000 toeren is rond de 58%, bij 1200 is dit om en nabij de 52%. Dit verschil is in de praktijk goed te merken. Het restvochtpercentage bij 1400 toeren is rond de 50%, bij 1600 toeren is dit om en nabij 44%. Mocht dit voor u dan toch nog te veel restvochtpercentage zijn, dan zijn er ook nog losse centrifuges te krijgen. Deze kunnen tot wel 2800 toeren centrifugeren.

Als u de beschikking heeft over een wasdroger of overweegt in de toekomst een wasdroger aan te schaffen, kunt u het beste een wasmachine kopen met minstens 1200 toeren.

TIP 5: Beladingcapaciteit (trommelinhoud) 

De meeste wasmachines beginnen met een beladingcapaciteit van 6 of 7 kilo. Welke beladingcapaciteit u het beste kunt kiezen is afhankelijk van de grootte van het huishouden en het aantal wassen dat u draait in de week.  Doorgaans is een wasmachine met een trommelinhoud van 7 kilo een prima keuze voor een tweepersoonshuishouden die ongeveer 4 keer in de week wast. Omdat de wasmachines tegenwoordig een goede stabilisering hebben, mag er zelfs ook voor een 8 kilo trommelinhoud gekozen worden. Dit kan een keuze zijn omdat de meeste wasmachines pas met de verbeterde technieken werkt vanaf een 8 kilo variant. Denk aan bijvoorbeeld hogere toerental, vlekkenfuncties, meer wasprogramma’s, koolborstel-loze motor en nog veel meer. Maar ook omdat men aan de toekomst denkt. Denk aan bijvoorbeeld gezinsuitbreiding.

Wij raden het aan om de wastrommel niet helemaal vol te maken. Doordat de wasmachines in zuinigere klasse gecategoriseerd zijn, betekend dit ook dat er rekening wordt gehouden met de temperaturen en het waterniveau. Het wasgoed heeft beweging nodig om goed schoon te worden. Dus is de keuze gevallen op een 7 kilo wasmachine is het advies om deze niet zwaarder te vullen dan 5 a 6 kilo. Tevens kan het wasmiddel dan ook niet goed opgenomen worden in het wasgoed en bij een extreem volle trommel zal het wasgoed er erg gekreukt uit de trommel komen.

Mocht u ook een droger willen aanschaffen is het aan te raden om dezelfde vulcapaciteit wat de wasmachine heeft ook in een droger te kopen. Een wasmachine van 7 kg heeft geen nut als u een droger heeft met een capaciteit van 5 kg, want dan past een volle lading niet in de droger. Zorg er dan voor dat u minimaal dezelfde capaciteit heeft of zelfs een kilo meer.

TIP 6: Wasmachines met beladingsherkenning

Wasgoed

Er zijn tegenwoordig 'slimme' wasmachines die o.a. de belading, de bevuilingsgraad en de hoeveelheid schuim in de trommel meten. De machine beslist dan zelf of een extra keer spoelen noodzakelijk is. De machine kan bijvoorbeeld zelf het juiste waterverbruik vaststellen. Ook de gelijkmatigheid van de belading kan worden gecheckt en indien nodig gecorrigeerd. Een prachtig stukje elektronica dus.

Houd er wel rekening mee dat bij deze 'zelfdenkende' machines het wasprogramma wat langer kunnen duren en dat soms zelfs de extreem vuil wasgoed niet meer goed schoon kan worden. De reden hiervan is dat het waterverbruik steeds minder wordt in een wasmachine. De oplossing kan zijn om het waterniveau dan extra in te stellen (bijvoorbeeld “extra water”) of om aan te geven dat u in het programma graag een keer extra wilt spoelen en als de optie op de wasmachine zit een vlekkenprogramma activeren. U zult merken dat de vuile vlekken dan wel verwijderd worden.

TIP 7: Wasprogramma's op een wasautomaat

Als u een nieuwe wasmachine aanschaft is het verstandig om te bekijken welke programma’s er in de machine aanwezig zijn. Veel wasmachines zijn voorzien van een kort programma of een opfrisprogramma. Met een dergelijk programma kunt u snel en makkelijk bijvoorbeeld rokerige kleding opfrissen, wanneer u nieuwe kleding heeft aangeschaft maar ook kledingstukken die maar één keer gedragen zijn kunt u zo gemakkelijk opfrissen. Grote vlekken kunnen hier niet mee verwijderd worden. Dit komt omdat de duur van zo’n programma vaak maar minimaal 15 minuten tot maximaal 30 minuten is en op maximaal op 40 graden gewassen kan worden.

Ook zijn er wasmachines die een apart programma hebben voor handwas of met een speciaal wol programma. Verder zijn er tegenwoordig wasprogramma's speciaal voor hele smerige kleding zoals outdoor of sport, maar ook delicate kleding zoals bijvoorbeeld lingerie, gordijnen, overhemden, etc. Onze specialist in de winkel legt u alle programma’s uit zodat u precies weet welke mogelijkheden de wasmachine die u aanschaft kan doen.

TIP 8: Hoe kan ik kreukels in mijn was verminderen?

Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u veel kreukels in het wasgoed heeft na het wassen. De kreukels in het wasgoed kunt u verminderen door de volgende zaken toe te passen:

  • Kies voor overhemden en ander wasgoed dat u kreukvrij wilt houden een lager toerental
  • Was met kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld maximaal 2 kilo voor overhemden
  • Haal direct na het centrifugeren de was uit de machine en hang hem goed uit
  • Doordat het wasgoed vaak zwaarder is als het nat is, adviseren wij ook om het direct op te hangen. Door het gewicht wat er dan aanhangt wordt de kleding “gestreken”

Verder kunt u ook de wasmachine ook op spoelstop zetten. Dat is handig als u niet de mogelijkheid heeft om direct na het centrifugeren de was op te hangen. De spoelstop laat water in de trommel staan waar het wasgoed dan in ligt te rusten. Wanneer u dan wel de mogelijkheid heeft om uw wasgoed  op te hangen kunt u zelf het gewenste toerental kiezen en zo het wasgoed te laten centrifugeren. 

TIP 9: Hoe kan ik voorkomen dat er waspoeder in het zeepbakje achterblijft?

Als er waspoeder is achtergebleven in de zeeplade, kan dat komen doordat u te veel waspoeder heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de zeeplade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'. U kunt dat voorkomen door vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Een andere oorzaak kan zijn dat de zeeplade vies is. Het advies is dan om de zeeplade eruit te halen en af te spoelen onder de kraan. Weet u niet hoe de zeeplade bij uw wasmachine eruit gehaald kan worden? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

TIP 10: Gebruik niet teveel wasmiddel.

Als u teveel wasmiddel gebruikt kan dit niet alleen schadelijk zijn voor uw wasmachine maar ook voor uw wasgoed. Het overschot aan wasmiddel kan de leidingen van de machine verstoppen en zo zorgen voor lekkages. Uiteindelijk hebben de meeste wasmachines een schuimherkenning in de machine zitten. Door te veel wasmiddel worden extra spoelingen uitgevoerd. Hierdoor raakt veel wasmiddel verloren en uiteindelijk is het wasgoed NIET goed schoon. De hoeveelheid wasmiddel die u zou moeten gebruiken staat altijd op de achterkant van de verpakking van het wasmiddel. Dit wordt vaak aangeduid voor een capaciteit van 8 kilo. Verder staat er op vermeld hoeveel ml u moet doseren bij licht vervuild wasgoed, normaal vervuild wasgoed en vervuild wasgoed.

TIP 11: Was de was op de juiste temperatuur.

Om de was goed schoon te krijgen zijn meerde factoren van belang om te weten op welk programma gewassen moet worden en welke temperatuur hiervoor geschikt is. Tegenwoordig worden er reclame gemaakt dat koud wassen het nieuwe wassen is. Echter wordt hierbij niet gekeken naar hoe vuil het wasgoed is. Doordat de wasmiddelen steeds geconcentreerder worden, lossen ze ook niet goed op met koude temperaturen. Wij adviseren ten alle tijden om op 60 graden te wassen bij een katoenprogramma. Denk hier aan handdoeken, theedoeken, vaatdoeken, beddengoed. Kleding die op een kreukherstellend/strijkvrij programma worden gewassen, is vaak 40 graden het advies. Tegenwoordig zijn de wasmachines al bij de wasprogramma’s voorgeprogrammeerd op een advies in temperatuur en toerental. De consument kan ten alle tijden de temperatuur en het toerental aanpassen (MITS HET PROGRAMMA DIT TOELAAT) Het is dus NIET mogelijk om op een “wol” programma een temperatuur te kiezen van 90 graden. De machines zijn dus ook uitgerust van een bescherming naar het wasgoed toe.

Niet alleen om je wasgoed ook echt goed schoon te krijgen zijn de juiste temperaturen van belang, het is ook beter voor de wasmachine zelf. Een keer in de twee weken is een wasgoed op 90 á 95 graden te wassen goed. Al het overtollige zeep wat in de machine zit wordt dan goed opgelost en de bacteriën worden gedood.  

TIP 12: Zorg goed voor uw wasmachine

Wanneer een wasmachine weinig water gebruikt, op lagere temperaturen gewassen wordt en de wasmiddelen geconcentreerder zijn ten opzichten van vroeger, heeft het vuil ook meer de mogelijkheid om aan te koeken in de wasmachine. Het is dan ook een aanrader om de wasmachine af en toe te laten draaien op een temperatuur van 95 graden zonder was en wasmiddel.

Doordat de wasmiddelen vetten bevatten, kunnen deze zich aan het manchet, op de kunststof kuip en zelfs in de afvoerpomp hechten. Hierin kunnen de bacteriën zich in ophopen. Dit kan men terug zien doordat er witte of donkere strepen op uw wasgoed achterblijven, maar ook dat het wasgoed erg muffig ruikt. Wat dan fout is van de consument is om te denken dat er te weinig wasmiddel gedoseerd is of zelfs extra wasverzachter toevoegen. Dit zijn dan weer extra vetten die het alleen maar erger maken.

Wat men dan het beste kan doen is ervoor te zorgen dat halfjaarlijks de wasmachine gereinigd wordt. Het is een twee stappen proces. Dit doet men door eerst met een ontvettingsmiddel te gebruiken en daarna een reiniging- en ontkalkingsmiddel. Hoe gebruik je zoiets? Dat is vrij eenvoudig. Eerst in een lege wastrommel twee derde van het ontvettingsmiddel strooien. Vervolgens de rest in de zeeplade vakje twee strooien. Het wasprogramma “katoen” selecteren en op 60 graden de wasmachine laten draaien. Voor de reiniging- en ontkalkingsmiddel doet men hetzelfde proces. Houd u dit halfjaarlijks goed bij, zult u merken dat u hierin langer plezier heeft van uw wasmachine en geen nare luchtjes of zelfs witte of donkere strepen op uw wasgoed aantreft. Vraag aan onze specialist voor deze reinigingssetjes.

Mocht u problemen hebben met uw wasmachine kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons of uw reparatie online aanmelden wij zorgen dan voor een passende oplossing.