Hulp bij het onderhoud van je volautomaat

Een volautomatische koffiemachine heeft meer onderhoud nodig dan andere koffiemachines. Hiermee houd je de machine in goede conditie en voorkom je defecten. Dagelijks, wekelijks en 4 tot 6 maandelijks reinig je verschillende onderdelen. Hoe je dit doet verschilt per merk en model. Om het je gemakkelijker te maken, geven wij tips en instructies voor het reinigen van jouw apparaat.

 

 

Het belang van onderhoud

Een goede onderhoudsroutine is essentieel om je apparaat in goede staat te houden. Zonder regelmatig onderhoud kunnen er defecten optreden, zoals lekkages, koude koffie of verstopte melkopschuimers. Bovendien is het belangrijk om het apparaat regelmatig schoon te maken uit hygiënisch oogpunt. Als oude melkresten niet op tijd worden verwijderd, kunnen ze gaan schimmelen en een onaangename geur verspreiden.

Onderhoud per merk:

Jura >>

 

 

Welk onderhoud voer je uit?

Dagelijks onderhoud:
- Melksysteem spoelen
- Lekbak legen en reinigen

Het is belangrijk om de melkresten in jouw koffiemachine regelmatig te verwijderen om de groei van nare bacteriën te voorkomen. De resten kunnen namelijk gaan stinken en schimmel veroorzaken. Om dit te voorkomen, dien je het melksysteem na iedere zetbeurt kort door te spoelen. Daarnaast is het belangrijk om de lekbak dagelijks te legen, omdat hier water, koffie en koffiegruis in terechtkomen. Als je hier te lang mee wacht, kan de lekbak overstromen en kan er schimmel ontstaan in het koffieresidubak. Zorg dus voor regelmatig onderhoud van jouw koffiemachine om deze in goede staat te houden en te genieten van een heerlijke kop koffie.

 

Wekelijks onderhoud:
- Zetgroep reinigen
- Melksysteem grondig reinigen

Om jouw koffiemachine in goede staat te houden, is het belangrijk om de zetgroep wekelijks te reinigen. Haal de zetgroep uit de machine en spoel deze grondig af onder de kraan met lauwwarm water. Smeer vervolgens de zetgroep in met siliconenvet voor een soepele werking. Het melksysteem verdient ook wekelijks aandacht en kun je schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel. De verschillende onderdelen van het melksysteem, zoals een melkslang of een melkreservoir met deksel, kun je schoonmaken met behulp van een sopje. Zo blijft jouw koffiemachine schoon en in topconditie.

 

 Periodiek onderhoud:

- Waterfilter vervangen (2-maandelijks)
- Koffiemachine ontkalken (4-maandelijks)

Kalkaanslag kan veel schade toebrengen aan jouw koffiemachine. Het kan leiden tot verstopte leidingen, storingen en een verslechterde koffiesmaak. Om dit te voorkomen, is het van groot belang om een waterfilter in het waterreservoir te plaatsen. Zo kun je de vorming van kalkaanslag aanzienlijk verminderen. Daarnaast is het van belang om het apparaat op tijd te ontkalken.

 

Mijn koffie uit de volautomaat is niet heet genoeg


Een volautomatische espressomachine zet koffie met een temperatuur tussen de 68 en 80 graden Celsius. Als je voor het eerst koffie uit een volautomatische espressomachine drinkt, kan het zijn dat de koffie niet heet genoeg voor je is. Wil je jouw koffie liever iets warmer? Volg dan de onderstaande tips om de temperatuur van je kop koffie te verhogen.

Tip 1:
Als de koffie uit je espressomachine na verloop van tijd kouder wordt, kan dit duiden op kalkvorming in de leidingen. Door deze kalkaanslag geeft de machine minder warmte af aan het water, waardoor de koffie minder heet wordt. Gelukkig is dit op te lossen door de machine te ontkalken. Raadpleeg hiervoor de handleiding die bij je volautomaat is meegeleverd.

Tip 2:
Als je koffie in een koud kopje schenkt, zal de koffie altijd een lagere temperatuur hebben. Dit komt doordat de kou van het kopje de warmte van de koffie absorbeert. Sommige koffiemachines zijn voorzien van een warmhoudplaatje om het kopje warm te houden tijdens het zetten van de koffie. Als jouw machine dit plaatje niet heeft, kun je het kopje onder warm water houden om het op te warmen voordat je de koffie erin schenkt.

Tip 3:
Om ervoor te zorgen dat je koffiemachine goed blijft werken en de kwaliteit van je koffie optimaal blijft, is het belangrijk om de zetgroep wekelijks te reinigen. Door achtergebleven koffieresten kunnen namelijk verstoppingen ontstaan en de smaak van je koffie verlagen. Het reinigingsprogramma van de machine spoelt alle resten weg, waardoor de zetgroep goed zijn werk blijft doen.

Tip 4:
Op bepaalde koffiemachines kun je de temperatuur van de koffie aanpassen via het menu. Het is echter belangrijk om te weten dat deze optie niet op alle machines beschikbaar is.

 


Ontalker en tabletten

Bekijk assortimentWaterfilters

Bekijk assortimentMelksysteem reinigers

Bekijk assortimentReinigingstabletten

Bekijk assortiment