Kijkafstand: hoe kies je het juiste TV formaat?

Als er één vraag is die het vaakst wordt gesteld als het gaat om de aanschaf van een nieuwe televisie, dan is het wel de vraag welk TV formaat je moet kopen. Voordat je deze beslissing neemt, moet je eerst jouw budget bepalen en misschien nadenken over het type TV-technologie – ga je bijvoorbeeld voor OLED of QLED? Lees hiervoor ons blog: OLED of QLED - Wat word jouw volgende TV? Uiteindelijk kom je dan bij die belangrijke keuze over het formaat TV dat je wilt kopen.

Kan een TV te groot zijn?

In ons geval zou het antwoord op die vraag 'nee' zijn. Wij zouden zeggen: koop een TV die zo groot is als jouw budget je toelaat. We horen vaak klachten van mensen, die achteraf toch graag voor een groter model hadden gekozen. Je zult versteld staan hoe snel je gewend raakt aan een groter TV formaat. We begrijpen echter dat het niet altijd mogelijk is om een zo groot mogelijke TV te kopen. Zelfs als je genoeg budget hebt, heb je wellicht niet de ruimte in je woonkamer om hem te plaatsen. Misschien heb je een partner die niet van een grote TV houdt, of vind je zelf een supergrote TV gewoon opdringerig en niet mooi.

TV-schermformaten

Voor we verder gaan, is het belangrijk te begrijpen hoe TV’s precies gemeten worden. De schermgrootte wordt diagonaal gemeten, van hoek tot hoek. Als jouw TV in een bepaalde ruimte komt, let dan op de afmetingen van de hele TV, die in de productbeschrijving worden vermeld. TV-formaten worden altijd in inches aangeduid, met 32, 43, 48, 55, 65 en 75 inch als de meest voorkomende formaten. Daarnaast hebben sommige merken ook een 85 inch model in hun assortiment.

 

Wat is de perfecte TV-kijkafstand?

Hoe groter de TV, hoe verder weg je meestal gaat zitten om prettig TV te kijken. Wij onderzochten wat een prettige kijkafstand is. Een perfecte kijkafstand blijkt ongeveer 2 tot 2,4 keer de schermdiagonaal van de TV (in cm) te zijn bij Full HD. Voor de ideale kijkafstand bij een 4K TV ligt dit iets anders. Een 4K TV heeft 4 keer zoveel pixels als een Full HD TV. Hierdoor kun je bij 4K dichter bij de TV zitten zonder dat je kijkervaring minder wordt. De ideale kijkafstand bij 4K TV’s is ongeveer 1,2 tot 1,7 keer de schermdiagonaal van de TV (in cm).
 
 
 
 

 
 
 

De juiste TV voor in jouw huis

Je zult veel tijd doorbrengen in je woonkamer en genieten van een filmavondje of in bed de nieuwste films kijken op Netflix of Videoland. Kies daarom een TV die bij jou situatie past. Bedenk goed waar jouw TV in de ruimte komt te staan en houd ons schema erbij om de perfecte kijkafstand te bepalen!

Twijfel je nog over het juiste formaat?

Onze TV-specialisten geven je graag meer advies! Je van harte welkom in één van onze winkels. Daarnaast zijn wij dagelijks tot 21.00u bereikbaar via telefoon, chat, WhatsApp of e-mail.





Onze best beoordeelde TV’s

 
 
 


Samsung QE55QN92BATXXN

                                       
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Resolutie: 4K (UHD)
Beeldverversing: 100 Hz



LG OLED55C25LB


Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Resolutie: 4K (UHD)
Beeldverversing: 100 Hz



Philips 65PUS8807/12

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Resolutie: 4K (UHD)
Beeldverversing: 100 Hz

https://eptummers.nl/inventum-ac901