Veilig thuis – Brandbeveiliging

Heb jij al een rookalarm op elke verdieping van je huis? Vanaf 1 juli 2022 is dit namelijk wettelijk verplicht in Nederland. Bij brand vallen de meeste slachtoffers ’s nachts door het inademen van rook. Als je slaapt werkt je reuk namelijk niet. De rookmelders detecteren de rook en alarmeren je direct. Belangrijk dus om je woning uit te rusten met voldoende rookmelders! In dit blog leggen we jou uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder en waar je deze het beste kunt ophangen. Zo houd je jouw eigendommen en dierbaren in geval van nood veilig!

Rookmelder kopen: waar moet je op letten?

De rookmelder moet voldoen aan de NEN-14604 en voorzien zijn van een CE-keurmerk. Het is niet verplicht om een rookmelder te hebben die op stroomnetwerk is aangesloten of een batterijduur van 10 jaar heeft. Als je rookmelder een batterijduur van 1 jaar heeft, dan is dat ook goed. Je zult dan vaker de batterij moeten vervangen. Wij raden aan om altijd een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar aan te schaffen. Zo voorkom je dat een rookmelder zonder stroom komt te zitten. De Alecto SA-110 Optische is wat ons betreft de beste keuze.

Kenmerken Alecto SA-110 Optische

  • Batterijduur van 10 jaar
  • Wordt geleverd met 10 jaar garantie
  • Snel en gemakkelijk te monteren
  • De rookmelders detecteren alleen rook, geen koolmonoxidegas of hitte.

Koppelbare rookmelders kopen?

Ook bestaan er koppelbare rookmelders. Dit betekent dat als er één afgaat, de rest ook afgaat. Hierdoor word je in het hele huis gewaarschuwd bij brand of rookontwikkeling. Ben je op zoek naar dit systeem? Bekijk dan de Alecto SA-43 3 stuks.

Kenmerken Alecto SA-43 3 stuks

  • Naast rookmelder is de SA-43 ook hittemelder
  • Gemakkelijk uit te breiden met meerdere koppelbare rookmelders
  • Snel en eenvoudig te monteren
  • Inclusief montage-set en batterijen
  • Batterijduur van 1 jaar

Rookmelder ophangen: waar moet je op letten?

Doordat rook altijd stijgt kun je het beste de rookmelder op elke verdieping tegen het plafond ophangen. Zorg ervoor dat de rookmelder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt. Zorg er ook voor dat je rookmelder minimaal 30 centimeter van een lamp wordt gehangen. Hang de rookmelder niet op de tocht of in de buurt van een ventilator. Ook kun je een rookmelder beter niet boven de verwarming, kookplaat of vaatwasser ophangen.

De veiligste plekken om een rookmelder te hangen zijn in de hal, op de overloop, in iedere slaapkamer, in de woonkamer, in de ruimte met de wasmachine en droger (als dit niet de doucheruimte is) en in elke ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen.