Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze droger specialist

Met een wasdroger beschik je snel weer over droge kleding. Maar kies je voor een condensdroger, warmtepompdroger of een luchtafvoerdroger? En hoe zit het met het vulgewicht en energieverbruik? Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet die u kunnen helpen bij het maken van een keuze.

TIP 1: Maak een keuze tussen luchtafvoer-, condens-, of warmtepompdroger

TIP 2: Trommelinhoud van de wasdroger

TIP 3: Energieverbruik van de wasdroger

TIP 4: Handige droog-programma's

TIP 5: Plaatsing van de droger

TIP 6: Gebruik van de droger

TIP 7: Zorg goed voor uw droger

Specialist Wassen den Drogen 

TIP 1: Maak een keuze tussen luchtafvoer-, condens-, of warmtepompdroger.

Wilt u wasdrogers vergelijken en voor uzelf kunnen bepalen welke wasdroger het beste bij u en het huishouden past, dan dient men als eerste een keuze te maken tussen een luchtafvoerdroger, condensdroger, warmtepompdroger.

Een luchtafvoerdroger is in aanschafprijs meestal de voordeligste keuze. Voor luchtafvoerdrogers is een opening naar buiten nodig om de vochtige en warme lucht af te voeren. In de praktijk gebeurt dit meestal door middel van een luchtafvoerslang door het open raam te hangen. Uiteraard is dit niet de juiste manier en mag dit van de gemeentes niet meer. Er zijn speciale muur- of dak-doorvoer roosters leverbaar zodat het op een verantwoordelijke manier geïnstalleerd kan worden. Doordat alle warme lucht en vocht via de slang naar buiten wordt geblazen, zijn deze drogers vele malen sneller ten opzichte van een condensdroger of warmtepompdroger. Echter zit men dan wel in een hoge energieklasse. Namelijk C-label.

Bij condensdroger wordt de vochtige lucht opgevangen in een opvanglade in de machine. Deze moet na iedere droogbeurt geleegd worden. Bij veel condensdrogers bestaat er ook een mogelijkheid het condenswater via een afvoerslang te laten afvoeren, bijvoorbeeld door deze bij de afvoerpijp van de wasmachine te plaatsen. Let er dan wel op dat u een y-stuk plaatst op de afvoer zodat de afvoerslang van de wasmachine de slang van de droger niet doet afknellen en dat het water makkelijk weg kan stromen via de afvoerpijp. Wat belangrijk is bij een condensdroger is ook de plaatsing. Komt de droger in een kleine, niet goed geventileerde ruimte is het van belang dat hier rekening mee gehouden moet worden met veel vochtafgifte en een uitstoot van warmte. Zorg te allen tijden dat er genoeg ventilatie is door eventueel een raam open te zetten. De condensdrogers hebben namelijk koude lucht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Doordat deze droger wat langer drogen dan een luchtafvoerdroger, zijn ze een stuk zuiniger in energie. Deze drogers vallen in een B-label.

De warmtepompdroger is een energiezuinige condensdroger met energielabel A (of A+, A++ en zelfs A+++). De lucht wordt verwarmd door middel van een ingebouwde warmtepomp (een soort compressor). Deze zorgt er ook voor dat de warme lucht wordt hergebruikt. Omdat de warmtepompdrogers niet met een verwarmingselement werken is de duur van een droogprogramma wat langer dan een luchtafvoer- of condensdroger. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van welke droger en plaatsing van de droger. Komt de droger op te koude temperaturen te staan, zal de droogtijd ook langer zijn. Veder is het ook prettig om te weten dat de warmtepompdrogers veiliger zijn voor brandgevaar en dat de kleding hierdoor ook bespaart blijft. De aanschafprijs van een warmtepompdroger ligt een stuk hoger dan die van een luchtafvoer- of condensdroger, maar u bespaart er de nodige kosten mee. Of u het verschil in aanschafprijs terugverdient door het lagere energieverbruik, dat ligt er helemaal aan hoe frequent u de warmtepompdroger gebruikt. Hoe va

ker dit is, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. De gemiddelde droogtijd van het wasgoed in een warmtepompdroger t.o.v. een condensdroger verschilt zich gemiddeld een half uur tot een uur.


TIP 2: Trommelinhoud van de wasdroger

Het is handig om op de trommelinhoud van de wasdroger te letten. De meeste wasdrogers hebben een trommelinhoud 7 kilo. Hoe groter de trommelinhoud, des te sneller de was kan drogen. Er komt dan namelijk meer lucht tussen het wasgoed en een voordeel is dat het wasgoed minder kreukt. Een grote vulopening is handig bij het uithalen van grotere stukken wasgoed (dekbedden, kussens, gordijnen, slaapzakken, etc.). Het is ook belangrijk om de trommelinhoud, of het vulgewicht, van de wasdroger aan te passen op de trommelinhoud van de wasmachine. Wanneer je beschikt over een wasmachine met een trommelinhoud van 6 kilo is het verstandig om een wasdroger te kopen van 7 kilo of een grotere inhoud.


TIP 3: Energieverbruik van de wasdroger
 de trommelinhoud van de wasdroger te letten. De meeste wasdrogers hebben een trommelinhoud 7 kilo. Hoe groter de trommelinhoud, des te sneller de was kan drogen. Er komt dan namelijk meer lucht tussen het wasgoed en een voordeel is dat het wasgoed minder kreukt. Een grote vulopening is handig bij het uithalen van grotere stukken wasgoed (dekbedden, kussens, gordijnen, slaapzakken, etc.). Het is ook belangrijk om de trommelinhoud, of het vulgewicht, van de wasdroger aan te passen op de trommelinhoud van de wasmachine. Wanneer je beschikt over een wasmachine met een trommelinhoud van 6 kilo is het verstandig om een wasdroger te kopen van 7 kilo of een grotere inhoud.

Energie A

Welke wasdroger u ook kiest, deze verbruikt energie en kost daarom geld. Wilt u een wasdroger aanschaffen dan is het belangrijk om te letten op de energieklasse van de droger. We onderscheiden zes energieklasses: C, B, A, A+, A++ en A+++. De energieklasse wordt berekend door het energieverbruik in Kilowatt-uur (Kwh) af te zetten tegen de trommelinhoud. Hierdoor vindt een eerlijke vergelijking plaats ongeacht de trommelinhoud van de machine. Op de lange termijn kan een energiezuinige droger u veel euro's besparen op de energierekening.

De warmtepompdroger is de wasdroger die het minste energie verbruikt. Deze droger is in aanschaf een investering, maar kan worden terug verdiend door een lagere energierekening. Hoelang u moet drogen om het verschil er in terug te verdienen is afhankelijk van het aantal drooguren die u gemiddeld op jaarbasis maakt. Hoe vaker de droger gebruikt wordt, hoe eerder dit is terugverdiend. Als men bijvoorbeeld op jaarbasis bij een condensdroger 300 euro uitgeeft, bespaart zich de helft bij een warmtepompdroger. Als dan de aanschafwaarde van een warmtepompdroger zich 300 euro verschil ten opzichte van een condensdroger, verdient men het verschil zich terug bij twee jaar.


 

TIP 4: Handige droogprogramma's

Indien u veel wasgoed hebt en/of niet van strijken houdt, is de aanschaf van een warmtepompdroger met een stoomfunctie een goede optie. Dit stoomprogramma zorgt ervoor dat u een kilo wasgoed kunt stomen en drogen dat het er letterlijk strijkvrij uit de wasdroger komt. Door dat er iedere keer kleine hoeveelheden aan stoom (vocht) in de trommel gesprayd wordt en de temperaturen een belangrijke rol spelen, creëert de droger een soort stoomsysteem. Wanneer het programma dan klaar is moet het wasgoed er wel direct uitgehaald worden. Anders is de werking weer teniet gedaan. Groot voordeel is dat u dus niet meer hoeft te strijken!

Voor wollen kledingstukken is er een wol programma, soms met speciale wol korf die er in de meeste gevallen niet bij zit, om vervilting te voorkomen. Deze wol korf is vaak ook geschikt voor het drogen van sportschoenen.

Bijna elke wasdroger beschikt tegenwoordig over een anti-kreukfase. Na het afronden van het ingestelde programma, draait de trommel met korte tussenpozen. Hierdoor wordt voorkomen dat het wasgoed gaat kreuken. De anti-kreukfase is bij de meeste drogers een half uur tot een uur nadat de droger klaar is met drogen. Daarna stopt de droger en is het belangrijk dat het wasgoed er dan ook eruit wordt gehaald. 

TIP 5: Plaatsing van de droger

Bij de meeste wasdrogers is plaatsing op een wasmachine mogelijk. Dit gaat het beste als de wasmachine een diepte heeft van minimaal 56 cm. Dit wordt gevraagd omdat de droger met de stellingspoten in de omranding van de wasmachine moet staan. Anders krijgt men een onstabiele plaatsing en kan het voorkomen dat als de wasmachine gaat centrifugeren, de droger er van af kan vallen.

Voor het goed plaatsen van de droger zijn montagesets verkrijgbaar. Het creëren van een was-droogzuil bespaart ruimte en is makkelijk in het gebruik. U kunt immers het wasgoed zo van de wasmachine in de wasdroger stoppen. Op deze manier kunt u ruimte besparen. Wilt u de eenvoudigste oplossing is er ook een optie om met trillingdempers te werken. Dit zijn rubberen doppen die onder de stellingspoten van de droger op de wasmachine worden geplaatst. Ook is er de mogelijkheid om een sokkel met opberglade te plaatsen onder de droger of wasautomaat, u verhoogt zo de werkhoogte met ongeveer 30 cm, handig bij het inladen en uitladen van het wasgoed. Vaak is dit handig voor mensen die rugklachten hebben.

Als de droger naar zolder getild moet worden, denk dan aan het gewicht. Warmtepompdrogers zijn het zwaarst en wegen 45 tot 70 kilo. Condensdrogers wegen zo'n 35 tot 50 kilo, afvoerdrogers 25 tot 45 kilo. Indien u in onze regio woont bezorgen wij de droger gratis bij u thuis en plaatsen wij deze ook boven op zolder met vaste trap als dit nodig is.

Belangrijk: De warmtepompdroger mag de eerste vier uur na installatie niet gebruikt worden. Het koelmiddel in de leidingen is namelijk deels in vloeibare en deels in gasvormige toestand. Het vloeibare gedeelte hoort onderin de warmtepompdroger te zitten maar door transport kan deze vloeistof zich verdelen in de warmtepompdroger. Wanneer u de warmtepompdroger de eerste vier uur niet gebruikt, kan het vloeibare gedeelte zich verplaatsen naar beneden. U kunt dit vergelijken met een koeler of vriezer. Deze raden wij ook aan de eerste komende uren even niet in te steken.

TIP 6: Gebruik van de drogerDroogtrommel

Ondanks dat er tegenwoordig veel wasgoed wel in droger KUNNEN, bedenk dat niet al het wasgoed in de droger MAG. Sommige stoffen raken uit vorm of kunnen krimpen. Katoen dat op 60 graden gewassen mag worden, zoals handdoeken, onderbroeken en beddengoed, kan meestal in de droger. De was op 40 graden mag meestal maar voor een deel in de droger, en de was op 30 graden met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.

Om zo energiezuinig mogelijk met uw wasdroger om te gaan, kunt u het beste centrifugeren op een zo hoog mogelijk toerental, bij voorkeur 1600 toeren. Het goed centrifugeren van het wasgoed zorgt voor minder energieverbruik doordat de was al minder vochtig in de droger gaat. Verder zijn er op de meeste wasdrogers meerdere functies beschikbaar zoals 'strijkdroog' en 'kastdroog'. Wanneer u voor het programma 'strijkdroog' kiest, is deze energiezuiniger dan 'kastdroog'.

TIP 7: Zorg goed voor uw droger

Als u een droger heeft, let er dan op dat u na iedere droogbeurt de filters van het apparaat schoon maakt. Deze vindt u terug in de deuropening of in de deur zelf. Ook dient u de condensator (afhankelijk van het type droger) regelmatig schoon te maken. In de gebruiksaanwijzing van het apparaat kunt u vinden hoe vaak dit dient te gebeuren. Wij raden aan als u om de dag droogt dit een keer paar maand uit te voeren. Als u dan de condensor afspoelt onder de kraan, houdt er dan rekening mee dat er nog pluizen uit kunnen komen. Deze kunnen uw afvoer verstoppen. Als u de condensor eruit heeft gehaald, veeg dan ook even met een doekje in de sparing waar normaal de condensor zit. Dit om verstoppingen te voorkomen dat het water niet goed genoeg afgepompt kan worden naar de opvanglade voor het condenswater.

Bij een warmtepompdroger kan men de condensor er niet meer uithalen. Belangrijk is dus om de filters echt goed bij te houden dat deze ontdaan worden van de pluizen en een keer per maand afgespoeld wordt onder de kraan. De merken Bosch en Siemens hebben een Self-Cleaning condensor. Dit houdt in dat zodra de droger klaar is met drogen, het condenswater wat in de opvangbak zit, minimaal vier keer krachtig de condensor schoonspoelen. Bij alle andere warmtepompdrogers zult u (afhankelijk van hoe vaak u droogt) de filter wat onder in plaats van de condensor zit, wekelijks even moeten uitspoelen.

Als u de droger voor de eerste keer gebruikt is het verstandig om eerst een programma te draaien met enkel een paar natte handdoeken. Dit zorgt ervoor dat alle vieze luchtjes en stof uit de fabriek uit de droger verdwijnt.

Mocht u problemen met uw droger hebben kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen of de droger online aanmelden ter reparatie.