Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze luchtbehandeling specialist

Specialist luchtbehandeling

De zomermaanden komen er weer aan. De temperatuur stijgt en iedereen wilt toch geconcentreerd en fris werken op kantoor of leven in huis. Hieronder wordt zowel de airco alsook de ventilator uitgelicht. EP:Tummers heeft een vergelijking gemaakt van deze twee koelsystemen waarbij tips en advies gegeven wordt bij de aanschaf van één van deze apparaten.

Tip 1: Wat zijn de verschillen tussen een airco en een ventilator?

Tip 2: Welke soorten airco's en ventilatoren bestaan er?

Tip 3: Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een airco of ventilator?

Tip 1: Wat zijn de verschillen tussen een airco en een ventilator?

Er zijn meerdere verschillen tussen een airco en een ventilator. Ten eerste is de airco qua omvang meestal groter dan de ventilator en daarnaast ook duurder in aanschaf. Een ventilator draait alleen waarbij gezorgd wordt dat lucht in beweging komt. Een airco daarentegen hoeft alleen zijn werk te doen op momenten dat iemand in de desbetreffende ruimte aanwezig is. Airco's ontvochtigen waardoor de ruimtes afkoelen. De koude lucht wordt vervolgens terug de kamer in geblazen. Wanneer een tijdje niemand in de kamer is geweest dan schakelt de airco zich vanzelf uit.

Tip 2: Welke soorten airco's en ventilatoren bestaan er?

Er zijn verschillende soorten airco's en ventilatoren. Zo zijn er de mobiele- alsook de wandairco's. De mobiele airco's zijn weer te verdelen in twee verschillende uitvoeringen, de mobiele airco en het splitsysteem. De mobiele airco is gemakkelijk te verplaatsen. De warme lucht wordt via een buis vanaf de mobiele airco naar buiten afgevoerd. Hierdoor blijft het binnen lekker koel en wordt de warme lucht weggehaald. Het splitsysteem daar in tegen heeft een beter vermogen en bestaat daarnaast uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bevindt zich binnen en het andere onderdeel zit aan de buitenkant van het huis. Daarnaast bestaan er wandairco's. Zoals de naam al zegt, moeten deze aan de muur bevestigd worden. Ook deze airco bestaat uit een unit voor binnen en een unit voor buiten.

Naast de verschillende soorten airco's zijn er ook meerdere ventilatoren varianten. De meest bekende zijn de plafondventilator, kolomventilator en de tafelventilator. De plafondventilator is zoals de naam al aangeeft, een ventilator die aan het plafond van een kamer hangt. Een kolomventilator is niets anders dan een verticale ventilator. Deze worden ook wel torenventilatoren genoemd en zijn altijd rond de 70 centimeter hoog. Als laatste is de tafelventilator niets anders dan een lage staande ventilator. Dit model wordt vaak gebruikt op bureau of tafel terwijl men aan het werk is. EP:Tummers verkoopt o.a. Dyson ventilatoren. Dit zijn ventilatoren die naast omhoog en omlaag maar ook erg erg krachtig vooruit doet blazen.

Dyson tafelventilator

Tip 3: Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een airco of ventilator?

Bij de aanschaf van een airco of ventilator dient rekening gehouden te worden met verschillende dingen. Bij de aanschaf van een plafondventilator moet men met een aantal dingen rekening houden. Als eerste dient er rekening gehouden te worden met de bladen en bladoppervlak. Des te groter het bladoppervlak, des te krachtiger de ventilator. Hetzelfde geldt voor de bladlengte. Ook op de hoek van de bladen moet worden gelet. Uiteraard moet men letten op de draaisnelheid, dit is eigenlijk de stand van de ventilator. Hoe hoger deze draaisnelheid, hoe hoger de stand moet zijn waarin de ventilator wordt gezet. En hoe harder de ventilator draait, hoe groter de werking natuurlijk is. De kolom- en tafelventilator verschillen niet super veel van elkaar. De belangrijkste werking is het wegduwen van de lucht. Het enige verschil tussen de kolom- en tafelventilator is de kracht van het wegduwen van de lucht. Een kolomventilator beschikt normaal gesproken over meer vermogen dan een tafelventilator. Bij het bepalen van de ventilator dient er rekening gehouden te worden met het aantal watt. Hoe hoger de wattage, des te groter kan de kamer zijn die gekoeld moet worden. Voor een kleine kamer hoeft dus niet gekozen te worden voor een hoog wattage. Verder zit u natuurlijk niet te wachten op geluidsoverlast in uw kamer van een ventilator of airco. Als de ventilator geen geluid mag maken, dan moet je ook niet kiezen voor een hoog vermogen. Verder is het koelvermogen erg belangrijk. Factoren waar rekening mee gehouden moet worden is het aantal ramen in huis. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met het aantal personen in huis en het aantal apparaten in huis die warmte produceren. Deze aspecten zorgen ervoor dat de airco meer vermogen moet hebben om uw kamer te koelen. Tenslotte dient er rekening gehouden te worden met de aanschafprijs. Ventilators zijn in verhouding voordeliger dan airco's.

Twijfelt u tussen een airco en een ventilator? Kom gerust langs bij 1 van de filialen van EP:Tummers. De verkopers in de winkel zullen u zo goed mogelijk adviseren over de aanschaf van een airco of ventilator?