Gratis verzending vanaf 25 euro 14 dagen bedenktijd

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Tips & advies van onze TV specialist

 

TIP 1: Weet de verschillen tussen een Curved Ultra HD, Ultra HD, O-LED en LED televisie voor u deze koopt

Bij het kopen van een TV is het verstandig eerst de keuze te maken tussen Curved Ultra HD, Ultra HD, O-LED en LED. De bekende plasma en LCD televisies worden (bijna) niet meer gemaakt en ook (bijna) niet meer verkocht. Dit ook doordat de LED tv's allemaal veel zuiniger zijn dan de LCD en plasma TV's

Curved Ultra HD (4K)

Curved Ultra HD TV

Ultra HD is een zeer hoge resolutie. Het wordt ook wel 4K genoemd. De resolutie geeft aan hoeveel pixels een scherm heeft. Bij 4K is de resolutie minimaal 3840x2160 pixels. Ter vergelijking, full-hd heeft een resolutie van 1920x1080 pixels.

In een Curved Ultra HD televisie zitten 4 pixels op de plek waar er bij een full HD TV maar één pixel zit. Dus in hetzelfde schermoppervlak van een Curved Ultra HD televisie zitten 4 full-hd-televisies: 2 naast elkaar en 2 boven elkaar.

Beleef een nog intensere kijkervaring met de Curved Ultra HD televisie. Met de Curved Ultra HD televisie ervaar je adembenemende beeldkwaliteit, geniet je van ongelooflijke details, superieur contrast en levendige kleuren. Dankzij het gebogen design geniet je optimaal van prachtige beelden en zit je middenin de actie.

Het bijzondere van de Curved UHD televisies is dat er diepte gegeven wordt aan tweedimensionale beelden. Vindt de actie rechts of midden op het scherm plaats? Met dit zacht gebogen UHD scherm maakt dit niet uit, je ziet alle details perfect waar je ook zit voor het scherm. Dus neem de ideale kijkpositie in en geniet van jouw favoriete film, serie of documentaire. Vergeleken met Full HD, bieden Curved UHD televisies een resolutie van maar liefst vier keer zo hoog. Dit betekent een realistisch beeld met natuurlijke kleuren.

Ultra HD (4K)

4K

Ultra HD is een zeer hoge resolutie. Het wordt ook wel 4K genoemd. De resolutie geeft aan hoeveel pixels een scherm heeft. Bij 4K is de resolutie minimaal 3840x2160 pixels. Ter vergelijking, full-hd heeft een resolutie van 1920x1080 pixels.

In een Ultra HD televisie zitten 4 pixels op de plek waar er bij een full HD TV maar één pixel zit. Dus in hetzelfde schermoppervlak van een Ultra HD televisie zitten 4 full-hd-televisies: 2 naast elkaar en 2 boven elkaar.

Om een hogere schermresolutie te benutten, moet het signaal, zoals uw televisiezenders, foto’s of films, wel elke pixel afzonderlijk aansturen. Het aantal beeldpunten van een signaal is dus ook van belang voor de beeldkwaliteit. Hoe meer pixels apart worden aangestuurd door een tv-signaal, des te meer kleurverschillen, scherpere randjes en details u ziet.

De meeste televisies met een 4K-resolutie vind u in 55 inch of groter. Het is gebruikelijk dat grotere televisies méér energie verbruiken dan kleinere exemplaren. Maar televisiefabrikanten vinden ook steeds meer manieren om het energieverbruik van televisies terug te dringen. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat een nieuwe grotere Ultra HD televisie meer energie verbruikt dan bijvoorbeeld een kleinere HD televisie van 5 jaar geleden.

Bekijk HIER het assortiment Ultra HD televisies van EP:Tummers.

O-LED

Qua uiterlijk lijken de LED, Ultra HD en O-LED televisies veel op elkaar. De nieuwe modellen zijn allemaal lichter en dunner en sommige van hen zijn zelfs gebogen. Zo hebben Samsung en LG beide een zogenaamde Curved O-LED TV op de markt gebracht. Door deze ronde vormen wordt de kijkervaring vergroot en beleefd u het programma vele malen meer.

Het scherm van een O-LED TV bestaat uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Iedere pixel bestaat uit 3 subpixels van de kleuren rood, groen en blauw. Omdat elke subpixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor is het scherm van een oled-tv nog dunner dan bijvoorbeeld het scherm van een LCD TV, dat wel achtergrondverlichting heeft.

Doordat iedere pixel zelf licht geeft is de beeldkwaliteit van de O-LED superieur. Dat komt vooral door het grote contrast. In lichte en donkere delen van het beeld ziet u nog steeds heel veel details. De O-LED TV’s die nu op de markt zijn hebben een gebogen vorm. Hierdoor wordt de kijkervaring nog beter. In combinatie met het haarscherpe beeld krijgt u het gevoel alsof u naar een 3D TV aan het kijken bent.

LED

LED televisies verbruiken gemiddeld minder energie dan zijn voorganger, de LCD televisie. Door een nieuwe technologie verbruikt een LED TV minder stroom dan een LCD TV. Dit doordat de LED lampen die het beeld weergeven niet altijd aan zijn. Om deze reden oogt zwart beeld zwarter dan bij een televisie met reguliere achtergrondverlichting. Bij donkere beelden is namelijk geen verlichting nodig. De lampen zijn dan daadwerkelijk uit.

Ook de kijkhoek is van belang bij het kopen van een nieuwe TV. Over het algemeen is de kijkhoek van de huidige LED televisies groter dan die van de LCD TV’s.

Net zoals de O-LED en de Ultra HD TV’s zijn ook de meeste LED TV’s aan te sluiten op het internet. Deze SMART TV’s worden via een bekabelde of draadloze verbinding gekoppeld aan het internet. Zo kunt u surfen op het internet via een browser maar kunt u ook gebruik maken van apps zoals buienradar, facebook of Netflix.

Bekijk HIER het assortiment LED televisies van EP:Tummers.

TIP 2: HD-logo's zeggen niets over de beeldkwaliteit

Gaat u een tv kopen, dan zult u verschillende HD-logo's tegenkomen. Het HD-ready logo geeft aan dat een televisie HD-beelden correct kan weergeven. Om dit EICTA logo te mogen gebruiken, moet de televisie aan een aantal voorwaarden voldoen. Het beeldscherm moet minimaal 720 beeldlijnen hebben en moet minimaal 720p en 1080i HD-signalen ondersteunen. Ook moet de televisie minimaal een HDMI of een DVI HD ingang hebben.

EICTA

Ook het HD-ready 1080p is een EICTA logo. Een televisie moet een beeldscherm hebben met een resolutie van 1920 x 1080 pixels om aan de eisen voor dit logo te voldoen. Verder moet de televisie ook 1080p HD-signalen ondersteunen.

Het Full-HD logo is geen officieel logo, maar is door fabrikanten in het leven geroepen. Van televisies die dit logo dragen, weten we alleen dat ze een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels hebben. Het logo zegt verder niets over of de televisie alle verschillende HD-signalen ook wel aankan.

Let wel dat deze logo's niets zeggen over de beeldkwaliteit van de televisie. Vergelijk alle televisies en ontdek welke tv u het beste kunt kopen als het gaat om de beeldkwaliteit!

TIP 3: Bepaal de ideale schermgrootte op basis van uw kijkafstand

Wilt u een tv kopen, dan is één van de eerste beslissingen die u zult nemen de keuze voor de grootte van het beeldscherm. Uit onderzoek is gebleken dat een kijkafstand van ongeveer 3 maal de schermdiagonaal het prettigst is. Als uw bank of stoel thuis op ongeveer 3 meter afstand van de televisie staat, dan komt dit overeen met een beelddiagonaal van 40 inch (102 centimeter). Een televisie met een beelddiagonaal van 46 inch (117 cm) komt het best uit de verf op 3,5 meter afstand.

Om makkelijk te bepalen welke formaat TV u nodig heeft kunt u de kijkafstand delen door 3. Zoals hierboven aangeven komt u bij een kijkafstand van 3 meter dus uit op een TV van 40 inch (102 centimeter).

TIP 4: Hoe groter de beelddiagonaal hoe hoger het energieverbruik

Televisies worden steeds zuiniger. Voor een 81 cm (32 inch) lcd-televisie is het gemiddelde energiegebruik teruggelopen van 127 watt in 2008 naar slechts 38 watt in 2011. De afname is grotendeels te danken aan het gebruik van zuinige led's voor achtergrondverlichting.

Afmeting TV

Toch zijn er nog verschillen in het energieverbruik in de 'aanstand'. Vooral plasma televisies kunnen nog echte energieslurpers zijn. Let dus op het energieverbruik van de tv die u wilt kopen. Het energieverbruik in de stand-by stand is bij vrijwel alle televisies terug gebracht tot een minimum. Dit zit nu altijd onder 1,0 watt.

Niet alle televisies hebben een harde aan/uit schakelaar. Als ze deze niet hebben, betekent dit dat de televisie ook in de 'uitstand' nog energie verbruikt - al is ook dit minimaal.

Een eenvoudige stelregel is dat hoe groter de beelddiagonaal van de televisie is, hoe meer energie deze verbruikt. Ook verbruiken plasma-televisies gemiddeld meer dan LCD-televisies. LED televisies zijn over het algemeen het meest zuinige. De nieuw O-LED TV's zijn nog een stukje zuiniger maar in de aanschaf zijn deze duurder dan de LED TV's.

TIP 5: Beoordeel de beeldkwaliteit niet alleen recht van voren

Bij het kopen van een tv moet u goed letten op de maximale kijkhoek. De hoek waaronder een televisie nog goed beeld levert verschilt namelijk per model.

Het is verstandig om in de winkel het beeld van de televisie niet alleen recht van voren te bekijken, maar ook vanaf verschillende hoeken. Probeer in te schatten onder welke hoek het zitmeubilair in uw woonkamer staat ten opzichte van de plaats van de televisie. Kijk dan in de winkel onder die hoek naar de televisie die u op het oog heeft om te zien of het beeld nog van voldoende kwaliteit is. Let hier bij ook op of de reflectie op het scherm niet storend is. Dit kan vooral bij veel zonlicht vervelend zijn.

Ultra HD, O-LED en LED televisies hebben over het algemeen een zeer grote kijkhoek. Deze schermen kunnen echter wel meer last hebben van reflectie van licht. Bedenk dus goed waar u uw TV gaat plaatsen en onder welke hoek u ernaar gaat kijken.

TIP 6: Let ook op de extra aansluitingen en functionaliteiten

Huidige televisies zijn niet alleen maar geschikt om televisiebeelden mee te bekijken. Ze beschikken over extra functionaliteit en allerlei aansluitingen om externe apparatuur aan u televisie te verbinden.

Zo is het mogelijk om foto's te kijken op de televisie. U kunt natuurlijk foto's branden op een dvd en deze bekijken via de dvd-speler, maar tegenwoordig hebben bijna alle televisies een USB-aansluiting of geheugenkaartlezer.

Verder zijn er televisies met een Ethernet aansluiting of Wifi die geschikt zijn om aan te sluiten aan uw computernetwerk thuis. Zo kunt u op uw televisie foto's en video's bekijken die opgeslagen staan op uw computer. Middels een koppeling mat uw smartphone, tablet of PC kunt u zeer gemakkelijk foto’s, muziek of films op uw tv afspelen.

Via de Ethernet aansluiting heeft u bij een aantal televisies ook toegang tot internetcontent zonder dat daarvoor de pc aan hoeft. Deze smart TV’s krijgen toegang tot het internet via een speciale, gesloten portal. Voorbeelden van apps die u op uw TV kunt gebruiken zijn Buienradar, YouTube en Uitzending Gemist, Netflix of RTL XL.

Met een VGA of HDMI aansluiting kunt de tv ook gebruiken als monitor voor uw pc. De meeste televisies hebben een VGA- of HDMI-aansluiting om de televisie aan te sluiten aan de computer.

Eén van de belangrijkste aansluitingen is de HDMI-aansluiting (bijvoorbeeld voor het aansluiten van de Blu-ray speler en digitale HD-decoder of spelcomputer).

Bijna alle televisies hebben een ingebouwde DVB-T en & -C tuner voor het ontvangen van digitale televisie via de kabel of ether (met behulp van een kleine kamerantenne). Met een CI+ module kunt u zonder aparte decoder digitale televisie ontvangen. Er zijn ook tv’s die een ingebouwde DVB-S tuner voor digitale televisie via satelliet hebben.

Er zijn televisies die digitale televisie via de ingebouwde tuner opnemen op een externe harde schijf, aan te sluiten via usb. Zo’n losse harde schijf moet u wel zelf aanschaffen en deze moet soms ook een minimale grootte hebben van bijvoorbeeld groter dan 32 GB.

Ervaar de 3D beleving

Ook zijn er steeds meer televisies die zijn geschikt zijn voor 3D. Er zijn twee verschillende technieken: met actieve brillen, ook wel "shutter-glasses" genoemd, of met passieve, gepolariseerde, brillen. Op dit moment heeft u altijd een 3D bril nodig om 3D te kunnen kijken. Zulke tv’s zijn ook altijd geschikt om gewoon televisie in 2D te kijken zonder brilletje.

Als u een tv wilt kopen met extra functionaliteit of meerdere aansluitmogelijkheden, let dan in de winkel goed op de aansluitingen en functies die een televisie heeft. Fabrikanten verkopen doorgaans verschillende series van hun modellen. Over het algemeen geldt hoe hoger, luxer en duurder de serie is, hoe meer functionaliteit en aansluitmogelijkheden de modellen uit de serie bezitten.

Op onze webshop kunt u bij het vergelijken van televisies er eenvoudig een aantal naast elkaar zetten om zo precies te zien waarin de televisies van elkaar verschillen wat betreft alle aanvullende aansluitingen en functionaliteiten.

De meeste televisies zijn tegenwoordig uitgerust met een digitale ontvanger. Hiermee kunt u heel gemakkelijk ook thuis digitale TV kijken. U hoeft enkel een smartcard met een CI+ module in de TV te stoppen en u kunt genieten van het beste beeld in HD kwaliteit.

De kabels die u bij een TV gebruikt zijn ook belangrijk. Uw losse digitale ontvanger kunt u het beste met een HDMI kabel aansluiten om zo het beste beeld op uw TV te krijgen.

TIP 7: Zorg goed voor uw TV

Er zijn veel mensen die zeggen dat u uw TV gewoon kan schoonmaken met water, of met glassex. Dit is absoluut niet waar. Deze middelen kunnen uw tv beschadigen en de fabrikant zal dit zien wanneer de TV terug moet voor reparatie. Hierdoor heeft u dus ook geen recht hebt op garantie!

Als u bijvoorbeeld vette vingers op uw tv heeft zult u deze met een vochtige doek moeten schoonmaken. Veel mensen hebben na het schoonmaken van hun tv rare vegen op het scherm op de plekken waar ze de tv hebben schoongemaakt. Dit is een veel voorkomend probleem wanneer u de tv schoonmaakt met producten die daar niet voor bedoeld zijn. Ook kan dit probleem zich voordoen wanneer u de vloeistof eerst op een doekje spuit, en daarna de tv schoonmaakt. Voor ieder soort TV zijn er speciale schoonmaak setjes verkrijgbaar die ervoor zorgen dat uw TV er weer als nieuw uitziet, zonder strepen.

Soms verzamelt er stof in de hoekjes van de TV. Dit stof kunt u op een heel makkelijke manier met een wattenstaafje uit de hoeken verwijderen.

TIP 8: Waar moet ik op letten als ik mijn TV wil ophangen?

Allereerst is het natuurlijk van belang op welke hoogte u de televisie gaat ophangen. U moet zo recht mogelijk naar de televisie kunnen kijken.
Ook is het belangrijk om te weten of u de televisie wilt kunnen draaien om vanuit verschillende kijkhoeken te kunnen kijken, of dat u de televisie vlak tegen de muur wilt plaatsen. Er zijn verschillende ophangbeugels, tv-steunen, en kabelgoten om uw kabels weg te werken verkrijgbaar. Vraag naar de mogelijkheden: er is voor ieder scherm en iedere huiskamer een passende oplossing beschikbaar!

TIP 9: Wat te doen bij problemen?

Als u problemen met u TV heeft kunt eerst kijken bij de veel gestelde vragen in de meeste gevallen vindt u hier vanzelf een antwoord op uw vragen. Mocht u hier geen oplossing kunnen vinden voor uw probleem dan kunt u altijd contact met ons opnemen of uw TV online aanmelden voor een reparatie. Wij nemen vervolgens contact met u op over verder te nemen stappen.