De zin en onzin van tv kalibreren - EP:Tummers

De zin en onzin van tv kalibreren

Geschreven door: EP:Tummers

|

|

Tijd om te lezen 3 min

Vaak komt het voor dat wanneer je een nieuwe TV uit de doos haalt, het beeld verkeerd ingesteld staat voor jouw specifieke thuissituatie. Dit heeft te maken met het feit dat de fabrikanten de Tv's op een manier instellen die bedoeld is om op te vallen in de winkel tussen de andere modellen. Gelukkig kun je jouw televisie op verschillende manieren kalibreren. Wij vertellen je hoe je razendsnel, eenvoudig en gratis het beste beeld uit jouw (nieuwe) TV kan halen.           



TV kalibreren? Kies de juiste beeldmodus

Een van de gemakkelijkste manieren om de beeldkwaliteit van je televisie te verbeteren, is door de juiste beeldmodus in te stellen. Meestal staat de beeldmodus ingesteld op "Standaard" of "Normal," wat vaak geen nauwkeurige weergave van de oorspronkelijke content geeft. In het televisiemenu kun je doorgaans uit verschillende opties kiezen, zoals "Game," "Sport," "Dynamisch," "Levendig," en "Film,"-modus. Een goed uitgangspunt is meestal de Movie- of Film-modus. Vermijd instellingen zoals Vivid en Dynamic, die een zeer helder en levendig beeld produceren, maar ook voor een blauwig, onnatuurlijk effect kunnen zorgen. Bovendien kunnen deze instellingen de levensduur van je TV verkorten. Met het selecteren van de Film- of Movie-modus ben je al voor 90% klaar. Afhankelijk van je voorkeuren en gebruik van de tv, kun je nog wat finetunen in de instellingen.

Bespaar geld: geen dure televisiekalibratie nodig

Tien jaar geleden was het zinvol om je televisie te laten kalibreren door winkels die deze service aanboden met behulp van hard- en software. Tegenwoordig zijn de meeste moderne televisies echter al zo goed afgesteld dat de afwijkingen in kleurechtheid nauwelijks zichtbaar zijn. De kosten voor kalibratie rechtvaardigen de beperkte verbetering in beeldkwaliteit niet, die kan oplopen tot honderden euro's, afhankelijk van wie de kalibratie uitvoert. Je kunt dan vaak beter investeren in een nieuwe TV.


Mijn TV scherm lijkt te geel, en nu?

Laten we eens kijken naar kleurtemperatuur en waarom sommige beeldmodi de voorkeur hebben boven andere. De optimale kleurtemperatuur is ingesteld op 6504K, ook bekend als D65. Deze standaard is gebaseerd op het feit dat daglicht een temperatuur heeft van 6504 Kelvin.

Kleurtemperatuur

Nadat je de beeldmodus hebt aangepast, is het belangrijk om je ogen even de tijd te geven om aan de nieuwe instellingen te wennen. Het is heel goed mogelijk dat je in eerste instantie denkt dat het beeld te geel of te rood is. Dit komt simpelweg doordat je gewend bent aan de instellingen met een hogere kleurtemperatuur, die er blauwer (en dus witter) uitzien. Als je eenmaal een tijdje naar een goed afgestelde tv hebt gekeken, zul je vrijwel zeker niet meer terug willen naar het blauwe beeld waar de tv standaard op ingesteld stond.

Nog steeds niet tevreden?


Het aanpassen van de beeldmodus is een goede eerste stap, maar het kan zo zijn dat je het beeld te donker vindt of te weinig contrast heeft. Je kunt het beeld corrigeren door de helderheid en het contrast aan te passen. Indien je doorgaans in de avond televisie kijkt, bijvoorbeeld tussen 18:00 en 22:00 uur, is het raadzaam om je instellingen rond dat tijdstip af te stemmen. Wanneer je televisie kijkt met de lampen aan, pas dan de verlichting aan zodat deze overeenkomt met de verlichting die aan hebt tijdens het TV kijken.


Bewaar je instellingen


Na het kalibreren is het belangrijk om de nieuwe instellingen op te schrijven. Sommige Tv’s bewaren deze instellingen alleen voor de gebruikte invoer (bijv. HDMI 1). Het is handig om de kalibratie-instellingen op te schrijven als je ze op andere invoeren wilt toepassen of als een update ze wist.


Hulp nodig?

Koop je jouw nieuwe TV bij EP:Tummers en heb je moeite met het kalibreren van de TV naar jouw persoonlijke voorkeur? Geen zorgen, de deskundige medewerkers bij EP:Tummers staan voor je klaar om je te helpen, zodat je kunt genieten van de best mogelijke kijkervaring!

Meest gestelde vragen van onze klanten

Waarom moet ik mijn TV kalibreren?

Wanneer je een nieuwe TV uit de doos haalt, is het beeld vaak ingesteld om op te vallen in de winkel, wat niet ideaal is voor thuis. Kalibratie zorgt voor een betere beeldkwaliteit aangepast aan jouw specifieke kijkomgeving.

Hoe kan ik eenvoudig de beeldkwaliteit van mijn TV verbeteren?

Een van de gemakkelijkste manieren is het instellen van de juiste beeldmodus. Gebruik de "Film" of "Movie"-modus voor een nauwkeuriger weergave van de oorspronkelijke content en vermijd modi zoals "Vivid" en "Dynamic."

Is het de moeite waard om geld uit te geven aan professionele TV-kalibratie?

Voor de meeste moderne televisies is professionele kalibratie niet nodig omdat ze al goed zijn afgesteld. De kosten voor kalibratie rechtvaardigen vaak niet de beperkte verbetering in beeldkwaliteit.

Wat moet ik doen als mijn TV-scherm te geel lijkt?

Dit kan te maken hebben met de kleurtemperatuurinstellingen. De optimale kleurtemperatuur is 6504K (D65), wat overeenkomt met natuurlijk daglicht. Geef je ogen even de tijd om aan de nieuwe instellingen te wennen.

Hoe bewaar ik mijn kalibratie-instellingen?

Noteer de nieuwe instellingen na kalibratie, aangezien sommige TV’s deze alleen opslaan voor de gebruikte invoer. Dit is handig voor het toepassen van instellingen op andere invoeren of na een update die instellingen wist.