Kan een koelkast zomaar in de garage? Lees onze tips! - EP:Tummers

Kan een koelkast zomaar in de garage? Lees onze tips!

Geschreven door: EP:Tummers

|

|

Tijd om te lezen 5 min

Als je meer ruimte nodig hebt om je voedingswaren gekoeld te bewaren, is een koelkast in de schuur een goede oplossing. Let er wel op dat niet elke koelkast geschikt is om in de schuur te plaatsen. Hoe dit zit?  Wij leggen leg het je hieronder haarfijn uit! 

Koelkast in de garage of schuur? Let op de omgevingstemperatuur!

Niet iedere koelkast kun je zomaar in de garage neerzetten. Dit heeft vooral te maken met de minimale en maximale omgevingstemperatuur van een koelkast. Veel koelkasten zijn ontworpen om optimaal te functioneren bij een bepaalde temperatuur, meestal tussen 10°C en 32°C. In een niet-geïsoleerde garage kan de temperatuur in de winter veel lager zijn en in de zomer veel hoger. Dit kan invloed hebben op de werking van de koelkast. Bij zeer lage temperaturen kan de koelvloeistof in de koelkast dikker worden, wat de efficiëntie vermindert en mogelijk de motor beschadigt. Onze tip is om een thermometer op te hangen in de schuur. Zo kun je op een winterse dag eenvoudig controleren wat de laagste temperatuur is en bepalen of een koelkast in garage een geschikte optie voor jou is. 

Koelkast garage


Ontvang tijdelijk tot €600 korting op een nieuwe koelkast of vriezer

Heb je een oude, energievretende koelkast of vriezer die je wilt vervangen? Of ben je op zoek naar een geschikte koelkast voor in je garage? Dan komt de koelen en vriezen inruilactie perfect van pas! Ruil jouw oude koelkast of vriezer bij EP:Tummers in en ontvang nu tot wel €600 recyclekorting op een gloednieuw model. Wij bezorgen je nieuwe koelkast of vriezer gratis thuis en kunnen deze ook, indien gewenst voor je installeren.


Kies de juiste klimaatklasse

Koelkasten zijn ingedeeld in verschillende klimaatklassen die aangeven binnen welke temperatuur ze optimaal functioneren:

  • Klimaatklasse N (Normaal): Geschikt voor temperaturen van 16°C tot 32°C.
  • Klimaatklasse SN (Subnormaal): Geschikt voor temperaturen van 10°C tot 32°C.
  • Klimaatklasse ST (Subtropisch): Geschikt voor temperaturen van 18°C tot 38°C.
  • Klimaatklasse T (Tropisch): Geschikt voor temperaturen van 18°C tot 43°C.

Voorbeeld: De combinatie SN-T betekent dan dat het apparaat geschikt is voor omgevingstemperaturen van +10°C tot +43°C.

De best verkochte koelkasten voor in de garage

Voor een garage is een koelkast met klimaatklasse SN het meest geschikt, afhankelijk van de temperatuurschommelingen in jouw garage. Op elke koelkast zit een typeplaatje. Dit vind je vaak achterop. Daarop staat ook altijd de klimaatklasse aangegeven.

Let op: Tegenwoordig zijn er koelkasten beschikbaar die kunnen functioneren in ruimtes met een minimale omgevingstemperatuur van 0 graden Celsius. Deze koelkasten hebben nog geen klimaatklasse. Wel kun je ze onderscheiden door de verschillende termen die de leveranciers voor dit soort koelkasten gebruiken, zoals duocooling of het NeoFrost® systeem. 

Klimaatklasse

Optimaliseer de levensduur van je garagekoelkast met deze tips

Een geïsoleerde garage helpt de temperatuur constant te houden, wat gunstig is voor de koelkast. Plaats de koelkast op een vlakke en stabiele ondergrond, uit de buurt van direct zonlicht en vocht, om de levensduur en efficiëntie te bevorderen.

Energieverbruik

Houd er rekening mee dat een koelkast in een zeer warme of koude omgeving harder moet werken om de gewenste temperatuur te behouden. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en hogere elektriciteitskosten. Overweeg een energiezuinig model als je van plan bent de koelkast permanent in de garage te gebruiken.

Conclusie

Het is dus zeker mogelijk om een koelkast in de garage te plaatsen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de omgevingstemperatuur, de juiste klimaatklasse, en goede isolatie. Door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat je koelkast optimaal blijft werken en een lange levensduur heeft, zelfs in de garage. 

Meest gestelde vragen

Hieronder lees je de meest gestelde vragen van onze klanten over dit onderwerp.Staat je vraag er niet bij of is iets je niet helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten via de chat, telefonisch of kom langs in een van onze winkels. 

Responsive Centered Columns with Logos

1. Kan ik elke koelkast in de garage plaatsen?

Nee, niet elke koelkast is geschikt voor plaatsing in een garage. Dit komt door de minimale en maximale omgevingstemperatuur waarin de koelkast kan functioneren.


2. Waarom is de omgevingstemperatuur belangrijk voor een koelkast in de garage?

De meeste koelkasten zijn ontworpen om optimaal te werken bij een omgevingstemperatuur tussen 10°C en 32°C. In een niet-geïsoleerde garage kan de temperatuur in de winter veel lager zijn en in de zomer veel hoger, wat de efficiëntie van de koelkast kan verminderen en mogelijk schade aan de motor kan veroorzaken.


3. Hoe kan ik de temperatuur in mijn garage controleren?

Het is handig om een thermometer op te hangen in de schuur of garage. Zo kun je eenvoudig de laagste en hoogste temperaturen controleren en bepalen of een koelkast in deze ruimte een geschikte optie is.


4. Wat zijn de verschillende klimaatklassen voor koelkasten?

Koelkasten zijn ingedeeld in verschillende klimaatklassen die aangeven bij welke omgevingstemperaturen ze optimaal functioneren:

  • Klimaatklasse N (Normaal): 16°C tot 32°C.
  • Klimaatklasse SN (Subnormaal): 10°C tot 32°C.
  • Klimaatklasse ST (Subtropisch): 18°C tot 38°C.
  • Klimaatklasse T (Tropisch): 18°C tot 43°C.

5. Welke klimaatklasse is geschikt voor een garage?

Voor een garage is een koelkast met klimaatklasse SN meestal het meest geschikt, afhankelijk van de temperatuurschommelingen in jouw garage.

6. Waar kan ik de klimaatklasse van mijn koelkast vinden?

De klimaatklasse staat vaak op een typeplaatje dat meestal achterop de koelkast te vinden is.


7. Zijn er koelkasten die bij lagere temperaturen kunnen functioneren?

Ja, tegenwoordig zijn er koelkasten beschikbaar die kunnen functioneren in ruimtes met een minimale omgevingstemperatuur van 0°C. Deze koelkasten hebben vaak termen als duocooling of NeoFrost® systeem.


8. Hoe kan ik de levensduur van mijn koelkast in de garage optimaliseren?

  • Zorg voor een geïsoleerde garage om de temperatuur constant te houden.
  • Plaats de koelkast op een vlakke en stabiele ondergrond.
  • Houd de koelkast uit de buurt van direct zonlicht en vocht.

9. Heeft een koelkast in de garage invloed op het energieverbruik?

Ja, een koelkast in een zeer warme of koude omgeving moet harder werken om de gewenste temperatuur te behouden, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en hogere elektriciteitskosten. Overweeg een energiezuinig model als je de koelkast permanent in de garage wilt gebruiken.


Geschreven door onze specialist

Dion

Dion

Dion staat altijd klaar om klanten te helpen. Met zijn uitgebreide kennis van elektronica en witgoed weet hij precies welke producten het beste aansluiten bij de wensen en behoeften van de klant. Zijn vriendelijke en persoonlijke benadering maakt winkelen een plezierige ervaring. 

Gerelateerde blogs