Kies de juiste nismaten voor een  kookplaat installatie - EP:Tummers

Kies de juiste nismaten voor een kookplaat installatie

Geschreven door: EP:Tummers

|

|

Tijd om te lezen 4 min

Een nis is de ruimte in het aanrechtblad waar jij je kookplaat wilt inbouwen. Voor een nieuwe kookplaat is het handig om 3 maten bij te houden: De hoogte en breedte van de nis, en de dikte van het aanrechtblad. De standaard breedte van een kookplaat is 60 cm. Deze past gemakkelijk in een standaard nis van 56 cm breed. In sommige gevallen passen kookplaten van 70 of 75 cm ook in een nis van 56 cm. Op onze website vind je onder de specificaties de juiste afmetingen van de kookplaat, de vereiste nismaten voor de installatie en het inbouwschema.


Heb je een groter aanrechtblad met een bredere nis? Dan kun je ook kiezen voor kookplaten van 70, 75, 80 of zelfs 90 cm breed.

Om er zeker van te zijn dat je de nisafmetingen correct meet, volg je onderstaande stappen.


Stap 1: Meet de breedte van de nis


De standaardbreedte voor een kookplaat is 60 cm. Deze maat wordt vaak gebruikt in de meeste keukens omdat het een goede balans biedt tussen kookruimte en ruimtebesparing. Een kookplaat van 60 cm breed past doorgaans in een nis van 56 cm breed, wat een standaardmaat is voor de meeste aanrechtbladen.


Stap 2: Meet de diepte van de nis


De diepte van de nis is ook een belangrijke maatstaf. Hoewel de breedte vaak het meest besproken wordt, mag de diepte niet worden genegeerd. De standaard diepte van een kookplaatnis is meestal rond de 49-50 cm, maar dit kan variëren afhankelijk van het type kookplaat en de configuratie van je keuken. Controleer ook de aanbevolen diepte van de nis die wordt aangegeven.


Stap 3: Meet de dikte van het aanrechtblad


De dikte van het aanrechtblad speelt een rol in de stabiliteit van de kookplaat en de algehele installatie. Een te dun aanrechtblad kan mogelijk niet voldoende ondersteuning bieden, terwijl een te dik blad de installatie kan bemoeilijken.

Heb je de juiste nismaten opgemeten? Dan kun je op zoek gaan naar een passend model dat binnen deze ruimte past.


Installatievereisten en tips

Het is niet alleen belangrijk om de juiste nismaten te meten, maar ook om te weten hoe je deze maten kunt toepassen bij de installatie. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kookplaat correct wordt geïnstalleerd:

  • Gebruik een mal : Veel fabrikanten leveren een mal of sjabloon die je kunt gebruiken om de exacte uitsparing in het aanrechtblad te markeren. Dit zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van de kookplaat.
  • Controleer de ventilatie : Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is rondom de kookplaat, vooral bij inbouwkookplaten die boven een oven of lade worden geplaatst. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot oververhitting en kan de levensduur van de kookplaat verkorten.
  • Bevestiging en afdichting : Na het plaatsen van de kookplaat in de nis, moet deze goed worden bevestigd. Gebruik indien nodig afdichtingsmateriaal om te voorkomen dat vloeistoffen in de opening tussen de kookplaat en het aanrechtblad kunnen sijpelen.

De juiste kookplaat kiezen

Bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat is het belangrijk om niet alleen naar de functies en het design te kijken, maar ook naar de afmetingen. Op onze website vind je gedetailleerde specificaties van verschillende kookplaten, inclusief de vereiste nismaten voor de installatie. Dit helpt je om de kookplaat te vinden die perfect in jouw keuken past.

Elk model kookplaat heeft zijn eigen specifieke vereisten. Of je nu kiest voor een traditionele gaskookplaat, een elektrische kookplaat, of een moderne inductiekookplaat, de nismaten variëren per type en merk. Houd hier rekening mee tijdens je aankoopproces om teleurstellingen en installatieproblemen te voorkomen.


Gratis inmeten van jouw inbouwapparatuur

Wist je dat als jij een inbouw kookplaat aanschaft bij EP:Tummers, onze monteurs deze gratis* voor je inmeten? Zo hoeft jij je nooit meer zorgen te maken over de juiste maatvoering en weten wij zeker dat het apparaat past.

*Je betaalt hiervoor € 50,-. Dit bedrag krijg je weer terug wanneer jij het inbouwapparaat bij ons koopt! 


Liever persoonlijk advies nodig bij de aanschaf van jouw nieuwe inbouw kookplaat?

Wij helpen je graag, zodat je de kookplaat kiest die bij jouw situatie past. Kom langs in één van onze 8 winkels in Limburg. Of neem contact met ons op via telefoon , chat, WhatsApp of mail.


Conclusie

Het correct meten en kiezen van de nismaten voor je kookplaat is een essentieel onderdeel van de installatie. Door aandacht te besteden aan de breedte, diepte, en dikte van het aanrechtblad, kun je ervoor zorgen dat je kookplaat perfect past en veilig functioneert. Neem de tijd om de specificaties en installatievereisten van je kookplaat zorgvuldig te bestuderen voordat je aan de slag gaat. Op die manier kun je jarenlang genieten van een goed functionerende en mooi afgewerkte keuken.

Meest gestelde vragen van onze klanten

1. Wat is een nisplaat voor een kookplaat?

Een nisplaat is een metalen of kunststof plaat die wordt gebruikt om de opening in het keukenblad af te dekken waar de kookplaat in wordt geplaatst. Het zorgt voor een strakke afwerking en helpt om de kookplaat stevig op zijn plaats te houden.

2. Is een nisplaat noodzakelijk bij het installeren van een kookplaat?

Een nisplaat is niet altijd noodzakelijk, maar het kan helpen om de kookplaat beter te laten passen, vooral als de opening in het keukenblad iets groter is dan de kookplaat zelf.

3. Zijn er standaard afmetingen voor een nisplaat?

Nisplaten komen in verschillende standaardmaten, maar het is belangrijk om de specificaties van je kookplaat en keukenblad te controleren om de juiste maat te kiezen.

4. Van welke materialen zijn nisplaten gemaakt?

Nisplaten worden vaak gemaakt van roestvrij staal, aluminium of kunststof. Roestvrij staal is populair vanwege zijn duurzaamheid en strakke uitstraling.

5. Is een nisplaat geschikt voor elke kookplaat?

De meeste nisplaten zijn compatibel met verschillende soorten kookplaten, maar het is belangrijk om de specificaties te controleren om er zeker van te zijn dat de nisplaat past bij jouw kookplaat.