Met dit Brusselse wafel recept maak jij de lekkerste wafels met een krokante buitenkant en een luchtige binnenkant. Als je nog niet eerder een wafel op basis van gist hebt geprobeerd, dan staat je een overheerlijke traktatie te wachten! Maar voordat we in dit Belgische wafelrecept duiken, moet je weten dat er in België twee soorten wafels zijn - Brusselse Wafels en Luikse Wafels. Wat is het verschil tussen de Brusselse wafel en Luikse wafel?Brusselse wafels, genoemd naar de hoofdstad van België, vinden de meeste Belgen de beste en lekkerste Belgische wafel. Ze zijn superlicht en luchtig met een knapperige buitenkant. De wafels gebruiken een gistdeeg, zijn traditioneel rechthoekig en hebben diepe putjes voor poedersuiker en andere toppingen. In België kom je overal wafelwinkels en marktkramers tegen die Brusselse wafels verkopen. Zo populair zijn ze!Luikse wafelsDe Luikse wafel wordt ook wel suikerwafel genoemd. Hoewel de wafels een soortgelijk motiefje hebben als Brusselse wafels, zijn Luikse wafels harder en erg zoet. Ze hebben vaak stukjes parelsuiker in de wafel voor een extra crunch. Het beslag voor Luikse wafels lijkt meer op een kleverig deeg en de vorm van de wafels zijn niet rechthoekig , zoals Brusselse wafels. Het gistDe Belgische wafels hebben instant gist of droge gist als rijsmiddel in plaats van baksoda of bakpoeder. Gist geeft luchtigheid aan de wafels, het zorgt voor een krokante buitenkant en voegt veel extra smaak toe. Het beslag kun je het beste de avond van tevoren bereiden en een nacht in de koelkast bewaren. Dit bevordert het gistproces en de smaak. Recept voor de beste Brusselse wafels met gistHoeveelheid: 10 wafelsBereidingstijd: 10 minutenBaktijd: 25 minutenExtra tijd: 6 uurTotale tijd: 6 uur 35 minutenDeze met gist gebakken Brusselse wafels zijn knapperig van buiten en luchtig van binnen. Ingrediënten 360 ml volle melk, plus later nog eens 2-3 eetlepels 80 g ongezouten boter, in blokjes gesneden 250g bloem 30 g suiker 2 grote eieren 1 ½ theelepel instant of gedroogde gist ¼ theelepel zout InstructiesDoe 360 ml melk in een steelpan. Voeg de blokjes boter toe en verwarm dit op laag tot middelmatig vuur tot de boter gesmolten is. Laat het afkoelen totdat het lauw is en giet het dan in een grote kom.Voeg hier de gist, suiker, zout, bloem en eieren aan toe en klop ze samen tot een beslag. Het beslag zal een beetje klonterig zijn. Dit maakt verder niet uit! Dek de kom af met vershoudfolie of een deksel en zet het voor één nacht in de koelkast.Zodra het gerezen is, roer je het beslag met een vork om totdat de lucht uit het beslag is. Voeg daarna 2-3 eetlepels melk toe, zodat er een gietbaar beslag ontstaat. Verwarm het wafelijzer. Zodra het heet is, giet je ongeveer 30 – 65 gram beslag per wafel in het wafelijzer, de hoeveelheid beslag hangt af van de grootte van jouw wafelijzer. Bak ze 3-4 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Tip: De gebakken wafels kun je ook invriezen en op een later tijdstip opnieuw warmen in de broodrooster. Bekijk alle wafelijzers >>